Grupa studenata završne godine Građevinskog odsjeka Fakulteta tehničkih nauka /FTN/ u Novom Sadu upoznala se o realizaciji važnih energetskih projekata i funkcionisanju hidrosistema u Hercegovini.

HE Dabar radovi se ne prekidaju

U okviru stručne ekskurzije oko 60 studenata je tokom vikenda posjetilo Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, a u Nevesinju su prisustvovali predavanju o hidroenergetskom projektu "Gornji horizonti", čija realizacija je u toku.

Glavni inženjer u Hidroelektrani /HE/ "Dabar" Ranko Okuka objasnio je koncepciju čitavog projekta "Gornji horizonti" i predstavio planove za izgradnju pojedinačnih energetskih objekata.

On je naglasio da će budućim građevinskim inženjerima praktično upoznavanje o ovom veoma važnom projektu biti značajna baza za dalja usavršavanja.

Okuka, koji je i asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, kaže da je i ranije bila praksa da studenti završne godine građevine odlaze na stručna putovanja po Srbiji, ali je ovo prvi put da ekskurziju realizuju u Hercegovini.

Asistent na FTN Miloš Šešlija istakao je zadovoljstvo što je studentima omogućeno da se praktično upoznaju o kompletnom sistemu HET-a, te što su od stručnih ljudi dobili i osnovne podatke o velikom projektu "Gornji horizonti".