Žalbeno vijeće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom vijeću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, piše "blic.rs".

vojislav seselj rak debelo crijevo

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

"Šešelj nije potkrepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima", navodi se u podnesku koji je Bramerc danas uputio Žalbenom veću, a koji je objavio Haški tribunal.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.

Šešelj: Mogu samo da me uhapse

Lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj ponovio je da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i poručuo da mogu samo da ga uhapse.

"Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse", rekao je Šešelj za "Večernje novosti".

Šešelj je naveo da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtjev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena".

On je naveo da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

"Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse", rekao je Šešelj.

On je naveo da se nalazi u sjedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove, a popodne će biti u Boru gdje će, kako kaže, govoriti na tribini SRS.