U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju večeras je priređen zajednični koncert hora Srednje muzičke škole i hora "Nevada union high school" iz Kalifornije.

koncert nevada i srednja muzicka skola

U jednočasovnom programu gosti iz SAD su nastupili u dva bloka po dvadeset minuta, dok su se između blokova predstavili učenici Muzičke škole Trebinje sa četiri kompozicije od čega dvije domaće od Vlade Miloševića i dirigenta hora Milisava Sukonjice, renesansnu od Pjeraluiđija da Palestrina i kompoziciju Ričarda Žanea.

Repertoar Amerikanaca je raznolik. Pjevaju duhovne, svetovne, savremene kompozicije. Zanimljivi su i atraktivni i praktikuju da u zemlju u koju idu izvedu jednu kompoziciju od kompozitora koji je sa tog podneblja ili nešto što je blisko narodu gdje nastupaju.

Tim povodom, trebinjskoj publici, pod dirigentskom palicom Rodnija Bageta, izveli su kompoziciju Lise Milene Simikić - "Sjati Bože", koja je rođena u Americi.

Trebinjcima je ovo prvi zajednički nastup sa srednjoškolskim horom Nevade, što je za njih veoma značajno u sferi upoznavanja, razmjene iskustva i uopšte kontakta, kaže Milisav Sukonjica, dirigent hora Srednje muzičke škole.

"Njihova srednja škola ima 1.800 đaka u odsjeku koji je nama blizak, a zove se 'performing arts', pod kojim se podrazumijeva muzika, gluma, horsko pjevanje, ples. Kod njih je drugačiji koncept nego kod nas. Učestvuje 200 đaka i oni imaju sedam horova u svojoj školi, što muških, ženskih, dječijih", kaže Sukonjica za TrebinjeLive.info.

On je napomenuo da je za trebinjske đake veoma korisno što su vidjeli kako nastupaju njihovi vršnjaci.

Nastup Trebinjaca je počeo kompozicijom "Hercegovačka svita", koju je uradio sam Sukonjica, a koja je, inače, njegov prvjenac i sa kojom se hor predstavio po prvi put u Banjaluci prošle godine.

hor srednje muzicke skole nastup saborni hram trebinje

Dražena Grozdanović, predstavnik agencije koja je u Americi zadužena za organizaciju muzičkog turizma u cijelom svijetu i posljednjih pet godina u bivšoj SFRJ, rekla je da je ovo treći put da dovodi horove u Trebinje.

"Trebinje je prvo mjesto gostovanja hora iz Nevade, a još će posjetiti Mostar, Sarajevo i Beograd. Vaš grad je omiljena destinacija za gostovanja horova, pa ćemo ove godine dovesti još dva hora i to 21. maja iz Amerike i 24. oktobra iz Velike Britanije, i to će im biti jedina destinacija u BiH", kaže Grozdanovićeva u izjavi za TrebinjeLive.info.

On je napomenula da je za članove hora cijelo Trebinje doživljaj, a posebno su uživali, dok su dolazili, u ljepoti prorode, a i jako su snatiželjni da upoznaju svoje vršnjake, kulturu ovog kraja.