Skoro dvije trećine građana Srbije je za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a taj procenat je najveći upravo među mladima od 19 do 29 godina, koje bi ta obaveza prve pogodila, piše "Telegraf.rs".

vojna parada beograd srbija

To pokazuju rezultati telefonske ankete koju je na reprezentativnom uzorku od 1.009 osoba starosti od 12 do 75 godina sprovela Agencija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja “Oupen sors” od 6. do 11. marta 2015. godine, piše Blic.

Osim povjerenja u vojsku i “vojničke tradicije koja se u Srbiji baštini”, jedan od glavnih razloga za ovakve rezultate je, prema mišljenju direktora agencije “Oupen sors” Pavla Đokića i – nostalgija.

Tu, prije svega, mislim na generaciju ljudi starijih od 40 godina kojima je vojska, ona nekadašnja JNA, ostala u lijepom sjećanju. To se vidi i po tome što je većina njih za to da vojni rok, kao nekada, traje 12 mjeseci, rekao je Đokić.

Za ministra odbrane Bratislava Gašića rezultati ankete samo potvrđuju da Vojska Srbije uživa veliko povjerenje među građanima.

Za uvođenjem obaveznog roka sada, međutim, nema potrebe, a nije ni opcija jer je za to potrebno da se obezbede milijarde dinara za osposobljavanje kasarni koje su napuštene, nakon obustavljanja obaveznog služenja vojnog roka, kao i za nabavku opreme – rekao je Gašić za Blic.

Ministar odbrane je dodao da se veće interesovanje mladih za Vojsku rješava dodatnim uputima na dobrovoljno služenje vojnog roka i da će tako biti i u narednom periodu.