Evropski savjet, kojeg čine lideri 28 članica EU, zadužio je na posljednjem samitu visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini da do kraja juna pripremi plan protiv propagandnog uticaja Moskve na bivše članice sovjetskog bloka, ali i na građane zapadnih zemalja, a nedavno je formiran tim koji će osmisliti strategiju.

putin

Evropska unija bi, naime, željela da se suprotstavi rastućem medijskom uticaju Rusije, ali nije baš sigurna kako to da uradi, a ishod je krajnje neizvjestan. Ovih dana, u nekoj od bezbrojnih kancelarija sjedišta Evropske komisije u Briselu, grupa od petnaestak činovnika i medijskih stručnjaka počela je da planira ofanzivu, saznaje Tanjug.

U ratu koji se sprema, neće se koristiti bombarderi i haubice, pa čak ni prosta pješadija, nego mediji i informacije, a protivnik se zna: to su televizija RT (“Raša tudej”) i agencija “Sputnjik”, koje u Briselu smatraju važnim elementom “hibridnog rata” koji Rusija vodi protiv Zapada.

Mogerini je stoga formirala stručni tim koji će u strogoj tajnosti osmisliti strategiju koja će biti zvanično predstavljena članicama na briselskom samitu u junu. Za sada se ne zna ko su članovi ovog tima, osim da je sastavljen od nekolicine eksperata koji već rade u Komisiji, uz grupu stručnjaka za politički marketing, koji su angažovani honorarno.

Na osnovu dokumenta o zadacima tima, do koga je došla agencija Rojters, neophodno je naći način da se “putem provjera i činjenica isprave dezinformacije koje plasiraju ruski mediji”, kao i da se “kroz ključne poruke, članke, komentare i grafikone, na jezicima zemalja članica i na ruskom, razvije narativ EU”.

Iako su ciljevi jasni, oko metoda postoje mnoge nedoumice.

Za nas je ovo nepoznat teren

Za nas je ovo nepoznat teren”, rekao je za Tanjug jedan evropski zvaničnik, vajkajući se da je demokratskom društvu “strano uplitanje u rad medija i manipulisanje informacijama”. Za sad, na primer, još traje polemika oko toga da li Rusiji treba kontrirati stvaranjem novih medija, projektnim finansiranjem već postojećih ili kombinacijom obje strategije.

Baltičke članice EU, koje se osjećaju posebno izložene uticaju Moskve, već planiraju formiranje zajedničkog televizijskog kanala na ruskom jeziku, svjesne da njihovi brojni građani ruske nacionalnosti radije uključuju RT nego državne kanale na letonskom, litvanskom i estonskom.

Istovremeno, ukrajinske vlasti su saopštile da će osnovati televiziju “Ukrajina sutra”, po ugledu na RT, samo sa obrnutim predznakom, kako bi emitovale svoju verziju istine ka teritorijama pod kontrolom proruskih separatista.