Mit o neoborivom američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu F-117A srušen je u jednom sremskom selu na današnji dan prije 16 godina, kada su ga jedinice jugoslovenske vojske oborile dok je bio u akciji NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

bombarder F117A

F-117A "noćni soko", koji je poslije brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku... stekao oreol "nevidljivog", oboren je 27. marta u vojvodjanskoj ravnici u sremskom selu Buđanovci, tri dana poslije početka NATO bombardovanja Srbije.

Tu letilicu oborio je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sata, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspjeli da ga pogode sa zemlje.

"Noćni soko" je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dvije rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Avion F-117A je opremljen sa dva "dženeral elektrik F404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni pane u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Cijena tog aviona, po namjeni - lovca, kojeg je od 1982. do 1990. godine proizvodila američka kompanija "Lokid", iznosila je 45 miliona dolara.

Avion je dugačak 20,3 metara, visok 3,8 metara sa rasponom krila od 13,3 metara, a postiže maksimalnu brzinu 0,9 maha.

"Noćni soko" je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proletio neprimjećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

F-117A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajeno za letilice te namjene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion".

"Noćni soko" je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za radarske sisteme.