Trebinjsko Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Bebe" učinilo je tokom svog petogodišnjeg rada velike napore da pomogne bračnim parovima da dobiju potomke, a nadaju se da će vlast Republike Srpske ponovo prepoznati njihov problem i odobriti i treći postupak vantjelesne oplodnje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

bebe porodiliste

Iz Udruženja se u saopštenju, koje je upućeno povodom pet godina rada, podsjeća da su na početku osnivanja imali svega četiri bračna para, dok ih je trenutno preko 150.

"Možemo da se pohvalimo sa 49 beba koje su naš najveći ponos i podsticaj za dalju borbu", navode u Udruženju i napominju da je na njihovu inicijativu prije tri godine u Republici Srpskoj odobren drugi postupak vantjelesne oplodnje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja.

"Jedan od većih uspjeha Udruženja je i nabavka medicinskog aparata histeroskopa za trebinjsku bolnicu, koji je od velikog značaja za sve žene koje se liječe od steriliteta, ali i za sve ostale žene koje imaju ginekološke probleme", kažu u Udruženju i izražavaju zahvalnost gradu Trebinju, kompaniji "M-tel", vinarima, privrednicima i svim ljudima humanistima koji su pomogli da ovaj aparat bude kupljen.

U Udruženju poručuju da nastavljaju bitku za bebe sve dok postoji ijedan bračni par koji se bori sa sterilitetom.

Udruženje "Bebe" djeluje na teritoriji cijele istočne Hercegovine i prvo je udruženje ovakvog tipa u BiH, ali i u okruženju.