Rođen je 1987. godine u Trebinju, a u tom hercegovačkom gradu živio je tek do svoje pete godine kada ga je ratni vihor odveo u bijeli svijet. U domovinu se vratio kao prvi golman našeg najboljeg tima, te jedan od najboljih golmana koje ima engleski Premiership. asmir begovic trebinjac

Njegovo ime je Asmir Begović, a za njega je broj jedan u fudbalskom životu trebinjski Leotar.

Pokušali smo Asmira uhvatiti nespremnog, ali Leotar je odnio pobjedu nad Sarajevom i Željezničarom, a nakon toga i nad njegovim trenutnim klubom – Stoke Cityjem.

“Nisam dugo bio kući i baš je fino vratiti se, biti u društvu saigrača. Slabo posjećujem Trebinje i sve je to pitanje vremena. Ne mogu posjetiti Bosnu koliko želim zbog gustog rasporeda. Moja porodica živi u Njemačkoj i koristim to slobodno vrijeme da ih posjetim”, kaže Begović za Radiosarajevo.ba i dodaje: “Slabo se sjećam Trebinja iz tog perioda djetinjstva. Bio sam mlad kada sam otišao. Kada posjetim grad, onda mi familija objasni kako je bilo prije. Bilo je teško napustiti Trebinje i cijelu Bosnu, ali tako je bilo. I uvijek mi je drago upoznati se s onim što je bilo prije”, kaže Begović.

“Želim vratiti ljudima na podršci. Sretan sam jer živim svoj san – igram fudbal.”

Najbolji golman reprezentacije BiH mnogo je uradio za lokalnu zajednicu u Stokeu, ali je isto tako mnogo uključen u humanitarni rad u Bosni i Hercegovini.

“Za mene je jako bitno imati dobar odnos s ljudima u lokalnoj zajednici. Ja želim na neki način njima vratiti na podršci. Ono što ja radim nije nešto posebno. Želim vratiti ljudima, ja sam sretan jer živim svoj san – igram fudbal. Pred nama je mnogo posla i nadam se da ćemo dosta toga uraditi u budućnosti”, kaže Begović.