Prije deset godina je osnovan Dom penzionera u Trebinju i to je jedina ustanova u istočnoj Hercegovini koja se brine o starijoj populaciji. U njemu trenutno boravi 120 korisnika treće životne dobi.

dom penzionera

Razlog zašto smo posjetili ovu uspješnu instituciju je, prije svega, najava rekonstrukcije zgrade Doma i skori početak radova, za šta su obezbijeđena novčana sredstva.

Projekat je vrijedan skoro 1.000.000 evra, a najveći dio sredstava su ona koja su namijenjena raspuštanju kolektivnih centara (projekat CEB 2), s tim da će sam Dom učestvovati sa 20 odsto, a to su nenovčana sredstva koja se odnose na infrastrukturu, zemljište i određene dozvole.

Direktor ove ustanove Dara Cvijetić je istakla da se rekonstrukcija odnosi na građevinske i mašinske radove.

"Što se tiče građevinskog dijela planira se rekonstrukcija ravnih krovova, fasade, dotrajalih otvora. U unutrašnjem dijelu, mijenjaće se dotrajale kanalizacione i vodovodne cijevi, kao i kompletna kupatila, koja će biti u potpunosti prilagođena korisnicima usluga u Domu", kazala je Cvijetić, dodajući da će se, što se tiče mašinskog dijela, uraditi rekonstrukcija centralnog grijanja, za šta će se koristiti 99 metara kvadratnih panela za grijanje, koja su prije dvije godine dobijena od Vlade Kraljevine Španije.

Na krovu Doma penzionera prije dvije godine je instalirana  mini solarna elektrana. Sistemom, gdje će se vezati mini centrala, toplotne pumpe i solarni paneli, ostvariće se potrošnja struje na godišnjem nivou u iznosu - nula.

Grijanje na lož-ulje biće samo u sobama, a svi zajednički prostori u Domu biće grijani, a po potrebi i hlađeni. Neupotrebljive sobe učiniće upotrebljivim, čime će primiti novih 20 korisnika, ali i otvoriti desetak novih radnih mjesta.

"Ovim će se ostvariti da Dom ubuduće bude samoodrživa ustanova, bez potrebe da ga finansira Vlada", napomenula je Dara Cvijetić za TrebinjeLive.info, ističući da ova ustanova sve obaveze prema dobavljačima, plate, poreze i doprinose redovno izmiruju.

Iz razgovora sa Darom Cvijetić i sa nekolicinom korisnika usluga Doma, kao i opštim utiskom, stekli smo dojam da je ovo jako uređena i funkcionalna ustanova.