U Srbiji je pronađen kalendar star 8.000 godina, prvi džepni kalendar na svijetu! Na arheološkom lokalitetu Medvednjak kod Smederevske Palanke, na kljovi divljeg vepra urezan lunarni ciklus od 28 dana podijeljen u četiri mjesečeve mijene.

vincanski kalendar srbija 8000 godina

Na spoljnom dijelu kljove koja je mjesečastog oblika, nalaze se četiri isto tako mjesečasta proširenja, a na unutrašnjoj strani je urezano 28 minijaturnih trouglastih udubljenja. Ova predstava odgovara ciklusu mjeseca od 28 dana sa četiri karakteristične mene i ukazuje na to da je na kljovi najvjerovatnije predstavljen – mjesečev kalendar.

Računanje i podjela vremena zasnovano na ciklusu mjesečevih mijena, po mišljenju većine stručnjaka, najstariji kalendar. Otkriće iz Medvednjaka je nesumnjivo jedno od najvećih iz neolitskog perioda, ne samo zbog kljove – kalendara.

Na ovom lokalitetu je nađeno više kultno-umjetničkih predmeta od kamena i kosti nego na bilo kom drugom neolitskom nalazištu na svijetu. Ukupan broj umjetnički oblikovanih predmeta (figurina) od kosti iz mlađeg kamenog doba u Evropi, Maloj Aziji, Bliskom i Srednjem istoku je manji nego što je do sada, i to uglavnom slučajno, nađeno na lokalitetu u Smederevskoj Palanci.

DRUGI VINČANSKI KALENDAR

Drugi vincanski kalendar Figura ovna sa ispisanim kalednarom (kermika, Vinča).

 

Jedna strana ovna pripada istoku, druga zapadu. Trideset kičmenih pršljenova je 30 dana mjeseca. Dvanaest mjeseci po 30 dana je 360 dana. Četiri zelena kruzića jesu četiri godišnja doba godine.

drugi vincanski kalendar Prva strana ovna.

 

Sedam dana sedmice obilježeno je "bregovima" prema kičmi, a malim udubljunjima (plavi kruzići) obilježeno je 26 sedmica što je 182 dana godine.

drugi vincanski kalendar Druga strana ovna.

 

Na drugoj strani ovna malim udubljenjima obilježeno je 24 sedmice što iznosi 168 dana godine.

drugi vincanski kalendar Glava ovna sa prsima.

Na prsima ovna označena su četiri godišnja doba (zelena boja) sa po tri mjeseca dužine (žute linije). Crveni kružići su naknadno dodani dani godine: 15 dana.

Da saberemo sve dane:

  1. a) prva strana ima 26 sedmica = 182 dana,
  2. b) druga strana ima 24 sedmice = 168 dana
Ukupno: 50 sedmica = 350 dana

Do pune godine fali još 15 dana i ovi dani označeni su na prsima ovna (crveni kružici): u dnu prsiju je 2 x 5 dana što sa onih prethodnih 350 daje 360 dana i to je tačno 12 mjeseci po 30 dana. Preostalih 5 dana godine označeno je kružićima iznad linija godišnjih doba i to je tačno 365 dana godine.

JOŠ JEDAN VINČANSKI KALENDAR

vincanski kalendar

Najstariji kalendar na svijetu star 8ooo. godina nađen na prostoru Dunavske civilizacije-Vinča, Srbija