U Srbiji pronađen kalendar star 8.000 godina

Izvor: Agencije Foto: arheo-ameteri.rs
TREBINJELIVE 24. 03. 2015. - 13:05h

U Srbiji je pronađen kalendar star 8.000 godina, prvi džepni kalendar na svijetu! Na arheološkom lokalitetu Medvednjak kod Smederevske Palanke, na kljovi divljeg vepra urezan lunarni ciklus od 28 dana podijeljen u četiri mjesečeve mijene.

vincanski kalendar srbija 8000 godina

Na spoljnom dijelu kljove koja je mjesečastog oblika, nalaze se četiri isto tako mjesečasta proširenja, a na unutrašnjoj strani je urezano 28 minijaturnih trouglastih udubljenja. Ova predstava odgovara ciklusu mjeseca od 28 dana sa četiri karakteristične mene i ukazuje na to da je na kljovi najvjerovatnije predstavljen – mjesečev kalendar.

Računanje i podjela vremena zasnovano na ciklusu mjesečevih mijena, po mišljenju većine stručnjaka, najstariji kalendar. Otkriće iz Medvednjaka je nesumnjivo jedno od najvećih iz neolitskog perioda, ne samo zbog kljove – kalendara.

Na ovom lokalitetu je nađeno više kultno-umjetničkih predmeta od kamena i kosti nego na bilo kom drugom neolitskom nalazištu na svijetu. Ukupan broj umjetnički oblikovanih predmeta (figurina) od kosti iz mlađeg kamenog doba u Evropi, Maloj Aziji, Bliskom i Srednjem istoku je manji nego što je do sada, i to uglavnom slučajno, nađeno na lokalitetu u Smederevskoj Palanci.

DRUGI VINČANSKI KALENDAR

Drugi vincanski kalendar

Figura ovna sa ispisanim kalednarom (kermika, Vinča).

 

Jedna strana ovna pripada istoku, druga zapadu. Trideset kičmenih pršljenova je 30 dana mjeseca. Dvanaest mjeseci po 30 dana je 360 dana. Četiri zelena kruzića jesu četiri godišnja doba godine.

drugi vincanski kalendar

Prva strana ovna.

 

Sedam dana sedmice obilježeno je „bregovima“ prema kičmi, a malim udubljunjima (plavi kruzići) obilježeno je 26 sedmica što je 182 dana godine.

drugi vincanski kalendar

Druga strana ovna.

 

Na drugoj strani ovna malim udubljenjima obilježeno je 24 sedmice što iznosi 168 dana godine.

drugi vincanski kalendar

Glava ovna sa prsima.

Na prsima ovna označena su četiri godišnja doba (zelena boja) sa po tri mjeseca dužine (žute linije). Crveni kružići su naknadno dodani dani godine: 15 dana.

Da saberemo sve dane:

  1. a) prva strana ima 26 sedmica = 182 dana,
  2. b) druga strana ima 24 sedmice = 168 dana

Ukupno: 50 sedmica = 350 dana

Do pune godine fali još 15 dana i ovi dani označeni su na prsima ovna (crveni kružici): u dnu prsiju je 2 x 5 dana što sa onih prethodnih 350 daje 360 dana i to je tačno 12 mjeseci po 30 dana. Preostalih 5 dana godine označeno je kružićima iznad linija godišnjih doba i to je tačno 365 dana godine.

JOŠ JEDAN VINČANSKI KALENDAR

vincanski kalendar

Najstariji kalendar na svijetu star 8ooo. godina nađen na prostoru Dunavske civilizacije-Vinča, Srbija

Komentari

VINCANSKI KALENDAR-SRBski lunarni kalendar
Iz prilozenog se vidi postupak stvaranja lunarnog kalendara koji se ispravljao NEKRSTENIM danima .Ako je starost procenjena na oko osam hiljade leta-godina, zasto nam ne veruju da brijimo 7524 LETA-godina. A rec LETO nastala je od LET i O , od let i krug, nesto leti u krug, a sta leti u krug i znaci godinu, ako to nije zemlja oko sunca, ako bi se odnosilo na let sunca oko zemlje (kako su tvrdili neki) onda bi leto oznacavalo dan a ne godinu. Ne samo da je poznavao astronomske cikluse vec je bio mudar da to znanje sazme u jednu rec koju i danas razumemo.
U SVET OPISU u opisu POTOPA-potapanju zla, u bibliji-(losem prevodu) kao poplava, pominju se datumi i meseci,znaci onaj ko je to opisao znao je za kalendar , a koje to bio, SRBi-(sloveni) ili neki drugi narod.
Da je VINCA nasa, da je pronadjeni kalendar nas ,da je vincansko PISMO nase, imamo dokaz u recima -prvom nasem BUKVARU, reci koje objasnjavaju slova i imaju pravi smisao samo ako se odnose na VINCANSKO PISMO ,o ceu drugom prilikom.

Odgovori

Hvala Milenko. Konačno komentar koji se odnosi na temu članka, pa bio on pozitivan ili negativan, ali sa činjenicama.

Odgovori

Milenko, na portalu je objavljen članak „NAJSTARIJI NA SVIJETU – Po SRPSKOM kalendaru danas je 7524. godina“, koji detaljno objašnjava da je ovo 7524. godina. Voleo bi da ga prokomentarišeš. Pozdrav.

Odgovori

Što više ovoga, da narod zna svoju istoriju, a ne izmišljenu, nametnutu.

Odgovori

Ulozili ste dosta truda i napora da pokazete makar deo onoga sto nisu mogli da pokradu sakriju uniste i spale , od Vavilona, Aleksandrije, Carigrada i Beograda, gde im je prvi cilj bio da spale biblioteke, da zatru sve moguce tragove kulture drugog naroda jer svoju nisu imali.
Ali njima nisu dostupni svi dokazi, arheolozi neprestano otkrivaju nove, necija mudrost kada je rekao: ZA VET NI KOVCEG, ZA VET JE REC, imamo izreku: puste reci, prazne reci, ali setite se izreke: reci govore sve. Mnoge reci govore ako razumete SrBski jezik, u mnogima je utkano znanje, uputstvo, poruka. Srbske reci stvorene kao bukvar vincanskog pisma, za lakse ucenje i pamcenje slova VINCANSKOG pisma, (o tome sam pisao na fejsbuku, ako ste zainteresovani pogledajte ,dopunite, strucno obradite), valjda je i to jedan od dokaza da je pismo nase.

Odgovori

KRUNSKI DOKAZ O VREDNOSTI SRBSKOG KALENDARA

Da su Srbi imali kalendar pre svih to je valjda svima jasno, ali da se osvrnemo malo na astronomsku vrednost tog starog SrBskog kalendara koji nasa pravoslavna crkva i danas koristi, a koji drugi narodi nisu razumeli . U pravoslavnom kalendaru
zabelezena su dva vazna astronomska datuma ( po vazecem kalendaru 15. Februar i 19. Avgust ) .
PREOBRAZENJE ( 19. Avgust ), od tog dana menja se i gora i voda . Danas je i nauka potvrila da toga dana svetlosni ekvator prelazi preko magnetnog ekvatora pa kise koje su dotad bile bazne pocinju da budu kisele , a kao posledica vegetacija pocinje da zri pa i lisce menja boju . Jedan narod je to precizno znao i odredio precizno datum.
SRETENJE (15. Februar), toga dana ponovo dolazi do susreta svetlosnog i magnetnog ekvatora, povratni proces, a ja ocekujem da nauka i to potvrdi. Danas je to lako ali onaj ko je to znao u praistoriji morao je da raspolaze ogromnim znanjem, a ne samo da se zemlja okrece i leti oko sunca , a da znanje o tome sazme u jednu rec LETO i da je to naziv za godinu. Da su znali kada tacno pocinje leto-godina ukazuje nam naziv jednog godisnjeg doba PROLECE. Ako smo razumeli rec leto ( ako nesto leti onda moze i da prolece pored necega, mozda tacan polozaj neke zvezde na istoku u tacno odredjeno vreme mozda neposredno po zalasku sunca , a taj polozaj je isti samo jednog dana godisnje).
Razmisljajuci o tim umnim i razumnim ljudima pitam se dali su pogresili kada su za nesto sto se vidi na nocnom nebu rekli da je SLAMA , (da su to slomljeni tragovi svetlosti nekih dalekih zvezda) . Kada bi nauka prihvatila takvu tvrdnju makar kao pretposavku i to istrazivali mozda bi zaboravili na galaksiju mlecni put , a ljudima bi umeli da objasne fenomen zvezde padalice iako se to u stvarnosti ne dogadja.

Odgovori

DIGNIMO GLAS
Neki traze da se vratimo starom SrBskom kalendaru, a to je iz prakticnih razloga nemoguce. Ali kao paralelan danasnjem gde ce biti upisana godina po novom i LETO po starom Srbskom kalendaru i obelezeni najvazniji dani . Tako bismo sacuvali jedan od nasih dragulja od zaborava. A to je moguce uz malo dobre volje .
Ali kako sacuvati jezik , kako odbraniti istoriju , istorisku istinu, kada je ruse oni koji su doktorirali na laznoj, pa braneci svoje titule nedaju ni da se cuje istina, jer nemaju argumente da je ospore . DAJMO PODRSKU LJUDIMA KOJI SU SE BORILI, KOJI SE BORE I KOJICE SE BORITI DA DOKAZU ISTINU I VRATE PONOS NARODU .

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja