Ideja je da se Starom gradu vrati nekadašnji sjaj. Kuće su oronule, ofarbane različitim bojama, stare žaluzine zamijenjene loksiranom bravarijom.

zidine starog grada trebinje rekonstrukcija

 

Na mediteranski kastel, trebinjski Stari grad podsjeća još samo visokim zapuštenim bedemima i gradskom kapijom.

Primjećuju to i turisti – koji iako se dive prirodnim ljepotama Trebinja imaju mnoštvo savjeta šta bi trebalo da se promijeni i poboljša. A turistički potencijal Starog grada prepoznali su i gradski oci koji su ove godine odlučili da krenu sa popločavanjem i nastave rekonstrukciju gradskih zidina.

„Predviđena su novčana sredstva u vrijednosti od 154 hiljada maraka. Od toga za popločanje Starog grada 87 hiljada maraka, a za sanaciju zidina 43 hiljade maraka i sanaciju ljetnog kina u vrijednosti od 24 hiljade maraka“, rekao je Ljubo Milivojević, načelnik za urbanizam.

Za popločavanje čitavog Starog grada potrebno je 800 hiljada maraka, ali grad Trebinje taj novac ne može obezbijediti u jednoj godini, pa će obnova ići u fazama.

Predviđeno je i da se osvijetle zidine, a oko Starog grada napravi hendek, kako bi Trebišnjica ponovo zagrlila najstariji i najinteresantniji dio Trebinja.

Za ove projekte grad očekuje i pomoć od donatora iz svijeta – ove godine trebalo bi da im od turkse agencije TIKA za obnovu i osvjetljenje zidina na račun legne 150 hiljada maraka.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

[embed]

[/embed]