Na području Trebinja proteklih godina evidentno je smanjenje broja krivičnih djela koje čine maloljetnici, a počinioci su, uglavnom djeca od 14 do 16 godina, rekla je danas Slađana Gerun iz trebinjskog Centra za socijalni rad.

Trebinje grad

Ona je navela da je desetak godina poslije rata u Trebinju na godišnjem nivou bilježeno od 20 do 25 takvih krivičnih djela, dok se proteklih godina bilježi pet do šest krivičnih djela koje su počinili maloljetnici.

Ističući da je veoma mali broj djece povratnika u činjenju krivičnih djela, Gerunova je rekla da se krivična djela, obično, odnose na krađe i nanošenje tjelesnih povreda prilikom tuča.

Gerunova je rekla da je smanjenju broja krivičnih dječa znatno doprinijelo donošenje akcionog plana s akcentom na provođenje vaspitnih preporuka i primjene jedne nove mjere - policijsko upozorenje.

"Ovaj akcioni plan ima za cilj stvaranje preduslova za provođenje vaspitnih preporuka", rekla je Gerunova novinarima i pojasnila da postoje određeni uslovi koje treba ispuniti da neki postupak ne bi bio procesuiran, već da bi se pristupilo određenoj vaspitnoj mjeri.

Prema njenim riječima, ti uslovi se, između ostalog, odnose na priznanje maloljetnika da je počinio krivično djelo ili da je to krivično djelo počinio prvi put.

Na okruglom stolu koji je danas održan u Trebinju u okviru projekta "Pravda za djecu" prezentovan je prijedlog akcionog plana u oblasti prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera na nivou grada kao i analiza stanja i projektnih aktivnosti i rezultata.

Projekat "Pravda za djecu" provodi UNICEF u saradnji sa Švedskom agencijom za razvoj /SIDA/, švajcarskom Vladom i nadležnim resornim ministarstvima i institucijama na entitetskom i nivou BiH, te Centrom za ljudska prava u Mostaru, nevladinom organizacijom koja pruža stručnu i tehničku podršku u provođenju aktivnosti.