Proteklog vikenda na Olimpjiskom bazenu "Otoka" u Sarajevu održano je Zimsko prvenstvo BiH u plivanju za mlađe kategorije na 25-metarskom bazenu. Tehnički organizator ovoga prvenstva bio je Plivački savez Federacije BiH.

helena lakic zimsko drzavno prvenstvo bih

Na takmičenju u Sarajevu učestvovalo je 234 mlada plivača iz 17 klubova sa područja čitave BiH. Plivački klub "Leotar" predstavljala je Helena Lakić (2005).

Mali trebinjski delfin u Sarajevu je zablistao punim sjajom osvojivši tri medalje. Jednu zlatnu i dvije srebrne. Helena je postala prvakinja BiH u kategoriji mlađih pionira za zimu 2015. u disciplini 50 metara leđno, dok je vicešampion BiH postala u disciplinama 100 i 200 metara leđno.

Treba istaći da je mlada plivačica Leotara osvojila medalje u svakoj disciplini koju je plivala u Sarajevu.

"Oduševljen sam Heleninim postignutim rezultatima na Zimskom državnom prvenstvu u Sarajevu. Imajući u vidu da smo se u proteklih mjesec dana uglavnom pripremali u dvorani, na takozvanim 'suvim' treninzima, sa samo nekoliko treninga u vodi, dok su sve njene konkuretkinje imale vrhunske uslove za treniranje na bazenima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Helenini rezulati su vrhunski. Da smo uspjeli trenirati više u bazenu, vjerujem da bi Helena bila prvak BiH i na 100 i 200 metara leđno. Ovi rezultati sami po sebi ukazuju da Helena ima ogroman potencijal u našem izrazito napornom sportu", kaže Veljko Piljević , trener PK "Leotar".