Manastir Koporin kod velike Plane najviše je poznat po tome što u njega masovno dolaze nerotkinje iz cijele Srbije, Crne Gore i Bosne za porod, piše Telegraf.rs.

manastir koporin srbija

Monahinje iz manastira navode da nije poznat tačan broj bračnih parova koji su zahvaljujući molitvama u Koporinu dobili djecu.

One vjeruju da nerotkinjama pomaže jedan od najvećih srpskih svetaca – sveti despot Stefan Lazarević, čije se mošti nalaze u ćivotu u manastiru.

“Poznati slikar i ikonopisac iz Beograda dobio je ćerku zahvaljujući našoj molitvi. U znak zahvalnosti uradio nam je jednu veliku ikonu, u čijem uglu stoji devojčicino ime”, ispričala je jedna od monahinja.

“Mnogo više je anonimnih ljudi kojima smo ovde izmolili porod. Javljaju nam se redovno i posećuju nas za velike praznike. Molitva koju čita naš duhovnik pomaže svima koji veruju”, rekla je monahinja.

Manastir ima i izvor ljekovite vode, koji je, prema predanju, nastao na mjestu gdje je despot Stefan pao poslije ranjavanja. Voda se odnosi i čuva poput bogojavljenske i daje se teškim bolesnicima.

Najviše je, ipak, vjernika koji su ovoj svetinji zahvalni zbog ostvarenog potomstva. Oni obavezno dolaze svakog prvog i petnaestog avgusta, u dane manastirskih slava, kako bi se još jednom poklonili svecu. Poznatom pjevaču zabavne muzike na Hilandaru su preporučili da sa suprugom dolazi na velike praznike u Koporin. On je potom, kako su rekle monahinje, dobio dvije ćerke.