Gradsko kulturno-umjetničko društvo /GKUD/ "Alat Svislajon" iz Trebinja, večeras je u Domu kulture u našem gradu priredilo tradicionalni koncert pod nazivom "U susret proljeću", gdje je sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen za liječenje našeg sugrađanina Marka Spaića.

gkud alat humanitarni  koncert marko spaic

U jednoipočasovnom programu, pored "Alatničara", nastupili su: KUD „Jovan Dučić“ iz Nove Gajdobre, KUD „Dimitrije Tucović“ iz Beograda, KUD „Piva“ iz Plužina, KUD „Hercegovina“ iz Petrovog polja i ANI „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

Gromoglasnim aplauzima ispraćeni su nastupi članova pomenutih klubova, a pjesme i igre nije nedostajalo. Publika je uživala u igrama iz Hercegovine, Srbije, Bosne. Gosti imaju samo riječi hvale za organizaciju domaćina, te obećavaju da će se i narednih godina rado odazvati.

Dragan Mijović, predsjednik GKUD "Alat Svislajon", kaže da mu je posebno drago što su se publici predstavila sva tri umjetnička društva iz Trebinja, ali i da je ponosan što su Trebinjci večeras pokazali i dokazali da imaju veliko srce i da su spremni pomoći u nevolji.

gkud alat humanitarni  koncert marko spaic

"Društva iz Trebinja, ali i naši gosti, večeras su igrali i pjevali za našeg Marka. Mi smo tu da se slažemo i trebali bi jedni druge da pomažemo i među nama ne bi smjelo da bude nikakve konkurencije i zavisti", rekao je Mijović za TrebinjeLive.info.

On je napomenuo da sa KUD "Piva" iz Plužina imaju lijepo prijateljstvo, dok sa kulturno umjetničkim društvima "Jovan Dučić" iz Nove Gajdobre i "Dimitrije Tucović" iz Beograda imaju tradicionalne bratske odnose.

"Prošle godine smo bili na Adi Ciganliji u Beogradu. Oni su sada ovdje, a mi ćemo ponovo u maju biti njihovi gosti. Što se tiče našeg društva, pozivi na gostovanje dolaze sa svih strana. Početkom aprila gostujemo u Nikšiću, a zatim 17.,18. i 19. aprila, na poziv Zavičajnog udruženja 'Hercegovac' iz Pančeva, imaćemo cjelovečerni koncert, dok ćemo 8. maja biti na 'Malom zlatnom opanku' u Valjevu....", istakao je Mijović, dodajući da se nada da će biti i jedna inostrana turneja u Bugarsku, na festival koji će okupiti učesnike iz dvadeset država.

Da su Trebinjci i Trebinje pravi domaćini, i ovoga puta potvrdili su predstavnici KUD-ova koji su stigli u naš grad. Prema riječima Milenka Mićanovića, direktora Centra za kulturu i predsjednika KUD "Piva" iz Plužina, za koncert imaju samo riječi hvale, prvo domaćinima, a zatim i više nego odličnoj publici.
On kaže da je KUD "Piva" po prvi put na jednom koncertu u gradu podno Leotara, a sa "Alatničarima" su se prvi put sreli u Pirotu prošle godine, kada su i uspostavili kontakt.

gkud alat humanitarni  koncert marko spaic

"Kada su nam rekli za humanitarni koncert, mi smo poziv rado prihvatili, kao što i uvijek prihvatamo učešća na tim koncertima. Ovo je prvi put da organizovano KUD dolazi u Trebinje i mogu vam reći da smo svi oduševljeni onim što smo vidjeli - Manastir Tvrdoš, Gračanica, centar grada", rekao je Mićanović, dodajući da su se večeras predstavili sa folklorom durmitorskog kraja, durmitorskim načinom pjevanja i običajima, te sa koreografijama "Durmitorsko sijelo" i "Durmitorsko prelo".

Borislav Šigud, predsjednik KUD "Jovan Dučić" iz Nove Gajdobre, kaže da je na večerašnjem koncertu nastupila ženska pjevačka grupa koja postoji i radi četiri godine, a koja je osvojila veliki broj nagrada na festivalima u Srbiji i regionu.

gkud alat humanitarni  koncert marko spaic

"Djevojke su večeras nastupile u dva bloka po dvije pjesme - izvorne pjesme iz Hercegovine, Vojvodine, Srbije i sa nekoliko pjesama iz Bosne", kazao je Šigud, naglasivši da su po prvi put izveli i pjesmu "Stan Neretvo", koju pjevaju "Djevojke sa Neretve".

U Novoj Gajdobri od 2004. godine djeluje i folklorna sekcija, koja broji oko 50 članova do 15 godina.

„Alat“, koji broji preko 450 članova, spada u red najbrojnijih kulturno-umjetničkih društava ne samo na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana, već i Evrope.

gkud alat humanitarni  koncert marko spaic (5) gkud alat humanitarni  koncert marko spaic gkud alat humanitarni  koncert marko spaic

humanitarni koncert gkud alat svislajon trebinje 2015

humanitarni koncert gkud alat svislajon trebinje 2015