Do prije samo 120 godina su svi Crnogorci bili Srbi. To piše u zemljopisu Crne Gore iz 1895. godine, kada je Crna Gora bila samostalna država pod knjazom Nikolom. Da li su Crnogorci Srbi — danas je odgovor drugačiji. knjazevina-crna-gora 2

DA LI STE ZNALI ŠTA KAŽU CRNOGORCI O SEBI?

U zemljopisu Knjaževine Crne Gore iz 1895. godine, za treći razred osnovne škole piše:

...”U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srbskim jezikom, a ima ih na 300.000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo SVI SRBSKOGA PORIJEKLA I SRBSKE NARODNOSTI. Osim nas u Crnoj Gori ima još Srba koji žive po drugim srbskim zemljama.

Neki su, kao mi slobodni, a neki nijesu, nego su pod tuđinom.

Svaki Srbin u Crnoj Gori treba da iskreno i svesrdno ljubi svoju slobodnu domovinu — Crnu Goru i svoga knjaza, koji se očinski stara o njoj i o nama; pa zato treba svaki da je nauči i pozna, i da je svaki od neprijatelja čuva više nego svoj život. Tako isto Srbin u Crnoj Gori dužan je ljubiti i poznavati svoju cjelokupnu domovinu — sve srbske zemlje, u kojima žive Srbi. Nijedan Srbin i Srbkinja, ma koje vjere bili, ne smiju požaliti ni život ni imanje za opštu srbsku slobodu, dobro i blagostanje.

Treba da je brat mio, ma koje vjere bio, jer teško bratu bez brata.“... zemljopis crna gora