NATO alijansa trudi se da u ovoj novoj eri netrpeljivosti Zapada i Rusije pokaže Vladimiru Putinu svu svoju pomorsku snagu, usidrenu u Crnom moru, piše beogradski "Blic".

italijanski nato brod u boki

Ovo se može smatrati odgovorom na pojačanu aktivnost ruske vojske koja je podigla nivo borbene gotovosti na najviši nivo, održavajući veliki broj vojnih vježbi u proteklih godinu i po dana.

Još ako uzmemo u obzir incidente sa ruskim avionima, koji su navodno povrijedili vazdušni prostor zapadnih zemalja poput Švedske, Irske i Portugala, sve podsjeća na hladnoratovsko zveckanje oružjem.

NATO alijansa ima čak 12 razarača u vodama Crnog mora, raspoređenih tako da u potpunosti opkoljavaju Rusije sa te strane granice.

Ovo je zabrinulo Vladimira Putina, koji je naredio čitavoj Sjevernoj floti, koja se sastoji od 41 broda, 15 podmornica i čak 38.000 vojnika da bude u stanju najviše borbene gotovosti.

Baza alijanse nalazi se u rumunskoj luci Konstanca, koja gleda pravo na prestonicu Krima, Sevastopolj.

NATO flotu čine razarači iz SAD, Turske, Njemačke, Kanade, Italije, Rumunije i Velike Britanije, pa se može reći da je Rusija "sama protiv svih".