Ovog ljeta stiže „Vindouz 10“ koji će biti besplatna nadogradnja za sve korisnike „sedmice“ i „osmice“, pa čak i one sa piratskim verzijama.

windous 9 start meni

 

Veliki zaokret u poslovnoj politici tehnološkog džina najavio je Teri Majerson, „Majrosoftov“ čelnik za operativni sistem Vindouz.

"Unaprijedićemo sve operativne programe na personalnim računarima na Vindouz 10. Nema veze da li imate licenciranu ili piratsku verziju“, rekao je Majerson za Rojters.

Iako je ovo veliki korak za „Majkrosoft“, potez kompanije iz Redmonda ne iznenađuje, imajući u vidu njihovu dugu i neuspješnu borbu protiv piraterije.

„Svako sa računarom koji ispunjava preduslove za funkcionisanje novog Vindouza moći će da unaprijedi stari. To uključuje i one sa piratskim verzijama“, istakao je Majerson.

Potez „Majkrosofta“ je uslovljen novim uslovima na tržištu.

„Epl“ je još 2013. godine ponudio besplatne nadogradnje OS X, dok su za mobilne uređaje odavno besplatne.

„Android“ je od svog početka besplatan, zbog čega je veoma brzo postao popularan.

Gubitak zarade od prodaje operativnog sistema, koji će „Majkrosoft“ koštati svakako milione dolara, ta kompanija će pokušati da nadoknadi putem drugih servisa i usluga.

Glavna zamisao iza ovoga jeste da zadrže tržište i eventualno povećaju svoj udio.

Potez je možda uslovljen i nedavnim istraživanjem koje je „Majkrosoft“ sproveo, a u kojem je zaključeno da tek svaki deseti korisnik Vindouza ima licencirani softver.