Iz štampe izašla nova knjiga Velibora Šipovca – „Sedam krstova“

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 20. 03. 2015. - 0:18h

„Sedam krstova“ – naziv je nove knjige našeg sugrađanina Velibora Šipovca, koja je nedavno izašla iz štampe u izdanju Književne zajednice „Jovan Dučić“ i SPKD „Prosvjeta“ Gradski odbor Trebinje.

sedam krstova prednja korica

Recenzenti romana su Čedo Baćović, književnik iz Nikšića i Željko Vujadinović, univerzitetski profesor istorije iz Banjaluke.

„Ovo je tragična pripovijest, u kojoj se kroz sudbine pojedinaca prelama često i tragična sudbina čitavog naroda, pripovijest o vremenima, kada su, da parafraziram jednu misao, malom (uslovno rečeno) Hercegovinom koračali veliki ljudi – naši preci, koji su nosili najteže breme, a to je – zli vakat, koji su ginuli za oltare i ognjišta i za svetu zemlju prađedovsku, da ne izgube svoje ime i da ih ne prokunu potomci. Ovo je knjiga o njima što su svoje glave zalagali u zalagaonicu zvanu sloboda“, naveo je u recenziji Baćović.

Velibor (Ratko) Šipovac je rođen 4.11.1976. godine. Do sada je objavio: monografije „Hercegovina – običaji i vjerovanja”, „Bratstvo Šipovac – istorija i genealogija” i „Protojerej-stavrofor Ratko Šipovac”; roman „Na granici” i zbirke pjesama „Stihovi moje mladosti”, „Tvoje ime” i „Sjaj u oku anđela”. Jedan je od priređivača knjige „Da se ne zaboravi – Nevesinjci i vijek od Velikog rata”. Njegovi radovi su objavljeni u raznim časopisima i zbornicima. Živi, radi i stvara u Trebinju.

„‘Oživljavanjem’ legende o sedam krstova u književnoj imaginaciji Velibora Šipovca, čitalac će steći širu predstavu o složenim naslagama turske vladavine na balkanskom prostoru. Ta složenost zahtijeva duboko poznavanje i promišljanje o zbivanjima tog vremena i isključuje površno crno-bijelo presuđivanje o njima“, napisao je, između ostalog, u recenziji Vujadinović.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja