"Sedam krstova" - naziv je nove knjige našeg sugrađanina Velibora Šipovca, koja je nedavno izašla iz štampe u izdanju Književne zajednice "Jovan Dučić" i SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Trebinje.

sedam krstova prednja korica

Recenzenti romana su Čedo Baćović, književnik iz Nikšića i Željko Vujadinović, univerzitetski profesor istorije iz Banjaluke.

"Ovo je tragična pripovijest, u kojoj se kroz sudbine pojedinaca prelama često i tragična sudbina čitavog naroda, pripovijest o vremenima, kada su, da parafraziram jednu misao, malom (uslovno rečeno) Hercegovinom koračali veliki ljudi - naši preci, koji su nosili najteže breme, a to je - zli vakat, koji su ginuli za oltare i ognjišta i za svetu zemlju prađedovsku, da ne izgube svoje ime i da ih ne prokunu potomci. Ovo je knjiga o njima što su svoje glave zalagali u zalagaonicu zvanu sloboda", naveo je u recenziji Baćović.

Velibor (Ratko) Šipovac je rođen 4.11.1976. godine. Do sada je objavio: monografije „Hercegovina - običaji i vjerovanja”, „Bratstvo Šipovac - istorija i genealogija” i „Protojerej-stavrofor Ratko Šipovac”; roman „Na granici” i zbirke pjesama „Stihovi moje mladosti”, „Tvoje ime” i „Sjaj u oku anđela”. Jedan je od priređivača knjige „Da se ne zaboravi - Nevesinjci i vijek od Velikog rata”. Njegovi radovi su objavljeni u raznim časopisima i zbornicima. Živi, radi i stvara u Trebinju.

"'Oživljavanjem' legende o sedam krstova u književnoj imaginaciji Velibora Šipovca, čitalac će steći širu predstavu o složenim naslagama turske vladavine na balkanskom prostoru. Ta složenost zahtijeva duboko poznavanje i promišljanje o zbivanjima tog vremena i isključuje površno crno-bijelo presuđivanje o njima", napisao je, između ostalog, u recenziji Vujadinović.