U trebinjskoj Bolnici trenutno je na hemodijalizi 26 bolesnika sa područja istočne Hercegovine, a godišnje se dijalizira oko 3.500 pacijenata dobi od 50 do 80 godina, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

opsta-bolnica-trebinje

 

Načelnik Internog odjeljenja, nefrolog Branislav Čihorić ističe da od bubrežnih bolesti podjednako obolijevaju žene i muškarci, a da su uzroci dijabetes, visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i arteroskleroza.

On kaže da pacijenti dolaze u poodmaklom stadijumu kada je kasno za izlječenje, ali je moguće eventualno usporiti napredovanje bolesti, a rijetko zaustaviti, pa ti bolesnici najčešće završavaju na dijalizi.

Čihorić navodi da su među bubrežnim pacijentima i mladi ljudi, dvadesetogodišnjaci, koji boluju od specifičnih bubrežnih oboljenja, te se oni dalje upućuju na klinička liječenja.

"Prvi simptomi su bolovi u slabinama, poremećaj mokrenja, iznenadna pojava visokog krvnog pritiska, otečenost, gubitak apetita i anemija. Po pojavi ovih simptoma odmah bi trebalo da se jave ljekaru radi daljih pretraga", navodi Čihorić.

On napominje da bi i pacijenti koji imaju kamenac u bubrezima trebalo da idu na redovne kontrole, jer može doći do komplikacija koje vode do dijalize ili gubitka bubrega.

Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata koji se liječe u trebinjskoj Bolnici 10 odsto je bubrežnih bolesnika što je, kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u skladu sa svjetskim i statistikama u regionu.