U Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinje danas je otvorena izložba odabranih radova studenata završnih godina sa Akademija iz Sarajeva, Banjaluke, Širokog Brijega i Trebinja, pod nazivom "Zajedno kroz umjetnost".

IMG_2015031715527

Otvarajući izložbu, mr Dragan Čihorić je istakao da je izložba kontinuirani napor da studenti završnih godina likovnih umjetnosti u BiH pokažu do koje su mjere uspjeli da usvoje i na koji način da oblikuju svoju pedagošku aktivnost na pomenutim Akademijama.

"Izloženi su radovi sa odsjeka slikarstva, vajarstva, dizajna i grafike", kazao je Čihorić.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji je i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, rekao je da ova izložba ima višeslojni značaj, jer studenti imaju priliku da se likovno pokažu i izraze.

"Ovo će zauvijek ostati zapisano u njihovim biografijama i biće im veliki podsticaj za dalji rad", istakao je Komšić, dodajući da mu je drago što je Trebinje sačuvalo stari duh, koji je uvijek bio ambasador kulture kako sada BiH, tako i bivše SFRJ.

Na izložbi su se predstavila 24 studenta, a prema riječima Andree Mekić, istoričara umjetnosti, kroz radove su otkriveni djelići umjetničkog kreda, koji će kroz godine koje dolaze neprestano evoluirati.

Svoje vajarske radove izložilo je pet autora, dok je sedam studenata izložilo svoje grafike, svoje slikarstvo je predstavilo šest umjetnika, a u dizajnu se predstavio jedan autor.

izlozba alu trebinje

Na izložbi su govorili i Radoslav Tadić, sa Akademije u Banjaluci, Stjepan Skoko, dekan Akademije u Širokom Brijegu i Vernesa Dedović, predsjednik Udruženja "Ja vrijedim".

Kako je danas rečeno medijima, ova izložba je i početak saradnje između likovnih akademija u BiH, što je i bio cilj projekta.

Izložba je organizovana u saradnji sa Udruženjem "Ja vrijedim" iz Sarajeva, a finansijski potpomognuta od Ambasade Kraljevine Noeveške u BiH.