Sjećanju na pogrom izvršen nad Srbima na Kosovu i Metohiji, 17. marta 2004. godine, dana će biti posvećeni prvi časovi u svim školama u Srbiji, kao dio programa obilježavanja godišnjica istorijskih događaja.

kosovo i metohija

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Durić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Belić prisustvovaće prvom školskom času u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu.

Nakon školskog časa u u OŠ "Drinka Pavlović", direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju će u Kosovskoj Mitrovici, u sali "Mitrovačkog dvora" u 13 časova prisustvovati Akademiji sjećanja, posvećenoj martovskom pogromu, na kojoj će se obratiti prisutnima, najavljeno je iz te kancelarije.

Đurić se potom u Zvečanu, u 15.30 sati, sa bivšim fudbalerom i reprezentativcem Srbije Dejanom Stankovićem, na teniskim terenima u centru Zvečana uručiti komplete sportske opreme fudbalerima FK "Trepča" i FK "Zvečan" donaciju našeg proslavljenog sportiste.

Đurić i Stanković će od 16 sati sa mladim glumcima, članovima ekipe filma "Enklava" prisustvovati sportskom času u OŠ "Vuk Karadžić" u Zvečanu.

U Domu kulture u Zvečanu u 17 sati direktor Đurić, Stanković (čiji dres u filmu nosi glavni lik) i članovi ekipe filma "Eklava" - reditelj Goran Radovanović, glumica Anica Dobra, mladi glumci Denis Murić, Filip Šubarić i druga deca sa KiM koja igraju glavne uloge u filmu, održaće konferenciju za novinare, nakon koje će na istom mjestu od 17.30 sati biti upriličena premijerna projekcija na KiM filma "Enklava".

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u 20 sati će biti održana akademija na kojoj će govoriti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i Žak Ogar- autor knjige "Evropa je umrla u Prištini" i dobitnik ordena Svetog Save prvog stepena zbog odbrane manastira Devič.

Po prvi put od ove godine oblježavanje Dana sjećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji, sastavni je dio programa oblježavanja godišnjica istorijskih događaja.

Organizator akademije je Vladin Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U umjetničkom dijelu programa učestvuje Filharmonija mladih, Borislav Pašćan" i hor Fakulteta umjetnosti Priština - Zvečan koji će premijerno u Beogradu izvesti kompoziciju "Oda Kosovu", kompozitora Budimira Gajića.

Svečanoj akademiji će prisustvovati predstavnici Skupštine Srbije, Vlade Srbije, Vojske Srbije, grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani, navodi se u saopštenju.

Svečanoj akademiji će prisustvovati predstavnici Skupštine Srbije, Vlade Srbije, Vojske Srbije, grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani, navodi se u saopštenju.

Aškalije obilježavaju godišnjicu pogroma izložbom fotografija Nacionalni savjet aškalijske nacionalne manjine izložbom dokumentarnih fotografija u MZ "Vidovdansko naselje" u Novom Sadu obilježiće danas 11 godina od progona Aškalija sa Kosova i Metohije.

U Vučitrnu 17. marta 2004. godine spaljene su 42 aškalijske kuće, a vlasnici proterani, navodi se u saopštenju i dodaje da se veoma mali broj Aškalija iz tog grada vratio na svoja ognjišta.