Damjan Vukalović, učenik trećeg razreda Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, osvojio je prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike koje je održano u Nevesinju.

gimnazijalci regionalno takmicenje matematika

Trebinjski gimnazijalci osvojili su i tri druga i dva treća mjesta. U kategoriji trećih razreda drugo mjesto pripalo je Ristu Mariću, koji je tu poziciju podijelio sa Milanom Jankovićem, dok je kod maturanata drugo mjesto osvojio Milutin Spaić.

Treće mjesto u kategoriji prvih razreda pripalo je Bojanu Galiću, a za druge razrede Kristini Adžović.

"Ljubav prema matematici pojavila se u osnovnoj školi. Nastavnica je uvidjela da dobro rješavam zadatke, pa sam već tada krenuo na takmičenja", kaže Damjan Vukalović, koji je nedavno osvojio i prvo mjesto iz fizike.

On dodaje da između pomenuta dva predmeta ima mnogo sličnosti, posebno po pitanju logičkog mišljenja i svakodnevnog vježbanja.

"Volim da čitam literaturu gdje se objašnjava kako su naučnici eksperimentalno dokazalu neku teoriju, pa me je logičko razmišljanje privuklo ovim predmetima", napominje Vukalović, koji je u prvom razredu bio drugi u regiji, a u drugom prvi u regiji i treći u Republici.

Milutin Spaić kaže da mu je matematika najzanimljiviji predmet, posebno zbog logičko-kombinatornih zadataka, a kad se ide na takmičenje uz znanje treba imati i malo sreće.

Iz fizike je ove godine osvojio prvo mjesto na regionalnom takmičenju, i nju vježba više, ali napominje da mu matematika ipak ide bolje.

"Matematika mi je najzanimljiviji predmet zbog zadataka, gdje treba povezati neke stvari i lokički razmišljati", zaključio je Spaić.

Za svoje učenike direktor Gimnazije Dragoslav Banjak ima samo riječi hvale, ali i napominje da su prva mjesta i dokaz kvaliteta nastave u ovoj ustanovi.

"Ovo je nastavak samo uspjeha naših učenika, koji su osvajali medalje i na matematičkim olimpijadama. Postoji tradicija učenja prirodnih nauka u ovoj školi, gdje širom svijeta stručnjaci iz te oblasti koji su završili Gimnaziju rade, privređuju i služe na čast našoj školi i našem gradu", kazao je Banjak.