Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili su danas tri državljanina BiH i jednog državljanina Švedske koji se dovode u vezu sa terorizmom, te pronašli improvizovanu eksplozivnu napravu.

hapsenje sipa hercegovina

Iz Sipe je saopšteno da su njeni policijski službenici, u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Beneluks" koja se provodi sa policijskim organima Holandije i Švedske, uhapsili lica čiji su inicijali A.R. /36/, O.A.S. /53/, E.DŽ. /42/ i A.Š. /40/.

Iz Tužilaštva je potvrđeno da je akcija provedena i da je uhapšeni švedski državljanin arapskog porijekla i da je osumnjičen za terorizam.

Iz Sipe navode da su uhapšeni osumnjičeni da su, po narudžbi, na području BiH izradili eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebalo da bude korištena za izvršenje terorističkog akta.

Tri lica uhapšena su u pograničnom prostoru kada su spriječena u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog peralaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena, dok je jedno lice istovremeno uhapšeno na području Sarajeva.

U toku su pretresi objekata na dvije lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšeni će biti privedeni u službene prostorije Sipe radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Navedene aktivnosti realizuju se prema naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska saradnja sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, kao i sa policijskim organima Holandije i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Granične policije BiH.