Kapela Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog na pravoslavnom groblju Musala u Konjicu, nakon obnove unutrašnjosti, koja je u toku, biće pretvorena u spomen-obilježje srpskim žrtvama konjičkog kraja stradalim tokom građanskog rata od 1992. do 1995. godine.

kapela konjic

 

Na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske navodi se da će na unutrašnjim zidovima kapele biti uklesana sva imena žrtava rata iz Konjica, Jablanice i Prozora.

Investitor ovog projekta je Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori sa sjedištem u Novom Sadu, a nosilac i organizator obnove je Srpska pravoslavna Crkvena opština konjička.

Blagoslov za realizaciju projekta dao je NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, kao i paroh konjički Milan Bužanin koji će u ime Odbora Udruženja voditi projekat.

Projekat obnove kapele i izgradnje spomen-obilježja pripremio je Novo Krtolica, a izvođač radova je preduzeće "Bujice" iz Konjica.

Planirano je da radovi budu završeni do početka maja, a osveštanje obnovljene kapele i novoizgrađenog spomen-obilježja predviđeno je za 10. maj, kada će, povodom slave hrama i osveštanja kapele Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog i spomen-obilježja svetu arhijerejsku liturgiju, kako je najavljeno, služiti vladika Grigorije.