Dok većina putara u Republici Srpskoj polako svodi bilanse iz perioda zimskog održavanja, radnici „ Nevesinjeputeva“ imaju još mnogo posla.

klanci ulog snijeg

 

Krenuli su u proboj smetova na Morinama na regionalnom putu Ulog – Klanci, vjerovatno i najtežoj dionici u čitavoj Republici. Iako je polovina marta na Morinama su još uvijek surovi zimski uslovi koje bi bez fotografija teško bilo i opisati.

Snijeg i snažni vjetrovi stalni su stanovnici ove visoravni tokom zimskog perioda, ali su se neugodni naleti hladnog vremena na ovom području dešavali čak i u ljetnjim mjesecima!

Tako je, 9. juna 2005. na Morinama snijeg počeo da pada kao usred januara, a temperatura se spustila ispod nule. Pastiri koji su čitav mjesec uživali u lijepom vremenu i bogatim pašnjacima našli su se u odjednom u velikoj nevolji i morali su da vrate stoku u južnije krajeve.

I tada je tada je mehanizacija „Nevesinjeputeva“ čistila snijegom zatrpani put Kifino Selo – Ulog.

Nestvarno, ali istinito! Narod iz Gornje Hercegovine prepričava brojne legende o strašnim zimama i iznenadnim naletima hladnoće, a najčešće se podsjeća na sudbinu svatova čuvene begovske porodice Lakišića koji su nastradali u smetovima Morina.

Čuveni beg Ljubović iz Odžaka kao mlad momak željan kalašenja često je prolazio ovim krajevima.Prilikom jednog takvog putovanja u selu Rataj kod Foče zapazio je ono što je želio - prelijepu Umiju ćerku znamenitog bega Čengića. Ali, ne lezi vraže, u Umiju se prije ovog zaljubio još jedan - beg Lakišić iz Mostara.

Na nagovor majke beg Ljubović je prepustio mostarskom sabratu pravo na curu.Mostarac je, kako i priliči uglednoj porodici, organizovao svadbu, mnogobrojne i ugledne svatove na biranim konjima. Po mostarskoj blagoj jugovini krenuli su po mladu, uzeli je, darovali kuću i krenuli nazad.

Na Morinama ih je dočekalo orkansko nevrijeme, mećava i vjetar "koji duva sa svih strana", smetovi i nezapamćena studen koja probija kosti i mrzne srce u junaka. Put je bio snijegom zameten, svatovi su tumarali po bespuću posijanom smetovima kroz koje su konji propadali i gubili snagu, a ljudi se na njima mrznuli.

Lakišića svatovi su se smrzli i otuda još i sada to Svatovsko groblje na Morinama. Pedesetak nadgrobnjaka i danas podsjeća na taj tužni čin, razbacani su sa obje strane puta i svaki putnik bar malčice saosjeti sa neslavnom svadbom i nesrećnim svatovima.

ulog klanci