Dokumentarni serijal "Biti čovek - Ivo Andrić" biće predstavljen 13. marta u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca.

ivo andric

Autor i producent je Sonja Mihajlov, reditelj Miljan Glišić, prema scenariju Danice Pajović i Mihajlovljeve, u produkciji kuće "Stanković i sinovi".

Serijal u četiri epizode prati uzbudljiv životni put Andrića i sniman je u gradovima bivše Jugoslavije koji su obilježili njegov život (Travnik, Sarajevo, Zagreb, Zenica, mjesto u Bosni Guča Gora, Vrnjačka Banja, Soko Banja, Herceg-Novi), kao i na mnogobrojnim lokacijama u Beogradu - gradu u kome je najduže živio i napisao svoja najveća djela.
Segmenti su snimani i u Krakovu i Stokholmu.

Prvi put poslije više od pola vijeka jedna filmska ekipa iz Srbije je snimala u Nobelovom komitetu u čuvenoj rokoko sali u kojoj se donosi odluka o dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, u koncertnoj dvorani gdje se održava ceremonija svečane dodjele Nobelove nagrade i u Gradskoj kući, gdje švedski kralj i kraljica tradicionalno održavaju svečani bal za Nobelove laureate.

Autorka vodi publiku kroz biografiju i stvaralaštvo Andrića. Njeni sagovornici bacaju novo svjetlo na privatni život, ideološko oprijedeljenje, diplomatsku karijeru i umjetničke uzore velikog književnika, ali i definišu socio-kulturne i istorijske prilike vremena s kojim se borio Ivo Andrić.

U serijalu govore književnik Muharem Bazdulj, mr sc. Velimir Visković, dr Ranko Vujačić, akademik Radovan Vučković, prof. dr Julijana Vučo, dr Žaneta Đukić Perišić, Zona Kalember, dr Miloš Ković, direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, reditelj Emir Kusturica..