Pripadnici Centra javne bezbjednosti Trebinje svakog mjeseca ostvaruju sve bolje rezultate, što potvrđuje i rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvšiocu od skoro 80 odsto, te hvatanje više lica na mjestu izvršenja krivičnih djela, rečeno je Srni u ovom centru.

rasvijetljene tri kradje u hercegovini

U Centru ističu da je stanje u svim oblastima rada od početka godine bolje u odnosu na isti period 2014. godine, koja je ocijenjena najboljom u odnosu na višegodišnji prosjek.

"Broj narušavanja javnog reda i mira manji je za oko 36 odsto, a broj saobraćajnih nezgoda za oko dva odsto u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine", kažu u Centru i dodaju da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u kojem je učestvovalo više lica.

Ističući da parametri iz oblasti kriminaliteta u višegodišnjem periodu ukazuju na stalnu tendenciju povećanja nivoa bezbjednosti, u Centru ističu da je broj krivičnih djela u januaru i februaru manji za oko 20 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

Smanjen je i broj krivičnih djela protiv imovine za oko 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine , dok je rasvijetljenost prijavljenih krivičnih djela protiv života i tijela 100 odsto.

Od početka godine dokumentovana su četiri krivična djela ratnog zločina, a Tužilaštvu BiH dostavljena su dva izvještja protiv ukupno sedam lica.

Prijavljeni se sumnjiče da su izvršili ratni zločin nad licima srpske nacionalnosti na području opština Nevesinje i Čapljina.

U Centru napominju da je policija u prva dva mjeseca ove godine ostvarila dobre rezultate po aktivnostima "svježi čin", odnosno da su na mjestu izvršenja zatekli i lišili slobode osam izvršilaca i rasvijetlili sedam krivičnih djela.