Informaciono-komunikaciona tehnologija u Republici Srpskoj i BiH posjeduje kvalitetan kadar zbog čega može biti jedan od bitnijih resursa za ostvarenje prihoda, konstatovano je na okruglom stolu o ovoj temi, održanom danas u Trebinju.

novi laptop racunari

Okrugli sto o temi "Dostupnost informacija u službi razvoja elektronskih servisa" održan je sa ciljem da se sagleda trenutno stanje informaciono-komunikacionih tehnologija /IKT/ u BiH i Republici Srpskoj.

Predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Gordan Račić rekao je da IKT u Srpskoj i BiH može biti jedan od bitnijih resursa ne samo za domaće potrebe već da kreira određene proizvode za izvoz.

On je pojasnio da pojedinci u Banjaluci, Sarajevu i drugim gradovima ostvaruju značajne prihode radeći određene softvere za međunarodne kompanije, te da je broj tih ljudi sve veći i da ih je potrebno okupiti u udruženja.

"Neophodno je stvoriti dobre pretpostavke da bi njihov značaj u društvu bio još veći. Zbog toga je naš cilj da se na ovaj sektor gleda kao na moćnu industriju koja će imati svoje mjesto u budućim planovima ekonomske politike", kaže Račić.

On je ukazao na važnost da se na nivou područnih privrednih i entitetskih komora formiraju udruženja koja bi štitila interese IKT sektora na ovim prostorima, te napomenuo da u Banjaluci i FBiH već postoje udruženja koja se bave zaštitom interesa takvih preduzeća.

Račić je istakao da je u svijetu IKT sektor moćna industrija koja zapošljava značajan broj ljudi, da tu nisu potrebna velika ulaganja osim znanja, dok se u BiH ovaj sektor posmatra kao uslužni.

Sekretar udruženja za ITK u Privrednoj komori Republike Srpske Slobodan Dragičević pojasnio je da je razvoj elektronskih servisa značajan, jer će odgovoriti na koji način podaci između institucija i agencija mogu da kruže nesmetano i na koji način se standardizacija podataka može učiniti efikasnijom.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Područne Privredne komore Banjaluka, koja je nosilac projekta, i partnerske organizacije iz Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, te predstavnici privrednih komora Republike Srpske, Doboja i FBiH.