MONETA STARA 2.500 GODINA Novac nalik evru pronađen u Srbiji

Izvor: Agencije Foto: Ilsutracija
TREBINJELIVE 06. 03. 2015. - 16:12h

Praistorijski predmeti nalik na simbol evra koje srpski arheolozi pronalaze u drevnim skrivnicama u Pomoravlju su metalna moneta centralnog Balkana starija od 2.500 godina.

srpski evro 1

Najzad su dešifrovani misteriozni praistorijski predmeti nalik na simbol evra koje srpski arheolozi pronalaze u drevnim skrivnicama u Pomoravlju. Riječ je o metalnoj moneti centralnog Balkana starijoj od 2.500 godina, otkriva prof. dr Mile Stojić iz Arheološkog instituta SANU.

Predmeti u obliku slova e, sa strelastim ispupčenjem, neodoljivo podsećaju na simbol valute EU, pa smo ih u šali nazvali preistorijski evro – kaže profesor Stojić.

Ovo je dokaz da je čovječanstvo monetarni sistem otkrilo mnogo ranije nego što se do sada smatralo. Prostor Srbije je bio i tada raskrsnica puteva i mjesto na kome je, izgleda, osim prve svjetske metalurgije stvoren i prvi novac.

Arheolozi su u ostavama, kako nazivaju jame u zemlji iskopane na skrovitim mjestima, često nalazili skrivene gomile gotovo istovjetnih predmeta, naizgled bez ikakve praktične namjene. Najmisterioznije su bile ostave iz sredine 4. milenijuma prije nove ere, u kojima su bile složene stotine veoma sličnih predmeta nalik bakarnim sekirama bez ijednog traga upotrebe. Oni su skriveni u vreme vinčanske kulture, kad je teritorija Srbije postaje kolevka metalurgije.

Ovdašnji bakarni predmeti bili su glavni izvozni artikl širom Evrope, ali ne kao alat ili oružje, već isključivo kao dragocenost i sredstvo plaćanja – kaže profesor Stojić.

Bilo je neobjašnjivo, zašto bi neko zakopao najveće dragocjenosti tog vremena i zaboravio ih. Ista priča se ponovila s ostavama iz bronzanog doba u kojima je bio skriven ogroman broj sličnih predmeta čija je masa varirala od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilograma, a ponekad je prevazilazila tonu.

Tajanstvena skladišta po pravilu su pronalažena kraj saobraćajnica u rečnim dolinama, a najčešće duž moravsko-vardarskog komunikacionog pravca u Srbiji.

Komentari

Ne treba se čuditi. Kompletna civilizacija je začeta u Srbiji, u Starčevu i Viči. O tome ste u nekoliko navrata pisali na vašem sajtu. Mi Srbi o tome malo znamo. Problem je što malo čitamo o sebi i sve tuđe nam je bolje. Zato nam se i dešava ovo što se sada nalazimo na dnu lestvice, i svako se igra sa nama. Mi nemamo dovoljno samopostovanja.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja