Sud BiH izrekao je danas direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Goranu Zupcu uslovnu kaznu od jedne godine zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.

goran zubac istraga

U presudi se navodi da Zubac kaznu neće izdržavati u zatvoru ukoliko naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Prema odluci suda, Zubac je dužan da plati troškove krivičnog postupka, čiji će iznos naknadno biti određen.

Tužilaštvo i odbrana imaju rok od 15 dana da podnesu žalbe na odluku suda.

Sudija Mirsad Strika naveo je u obrazloženju presude da je sud van svake razumne sumnje utvrdio da je Zubac kriv za nesavjestan rad u službi, odnosno što nije odgovorio na zahtjev Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH da angažuje Jedinicu za specijalnu podršku Sipe u sprečavanju nasilnih demonstracija 7. februara prošle godine u Sarajevu.

Posljedica tih demonstracija su paljene nekoliko institucija BiH, zbog čega je došlo do imovinske štete veće od 10.000 KM.

Strika je rekao da je Sipa bila dužna da sarađuje sa Direkcijom i da joj pruži pomoć.

Prema njegovim riječima, nepostojanje sporazuma između policijskih agencija ne može biti opravdanje za nepružanje pomoći, jer je postojala zakonska osnova.

Dragiša Jokić, advokat Zupca, najavio je da će na ovu odluku Suda BiH uložiti žalbu, te da ne želi da je komentariše dok ne dobije pismeni otpravak i vidi obrazloženje suda.

"Ovdje je riječ o primjeni propisa. Sud je zaključio da postoji odgovornost, a mi tvrdimo da ne postoji", rekao je Jokić i istakao da nije očekivao ovakvu presudu.

On kaže da ova presuda nije pravosnažna, odnosno kada postane pravosnažna onda će biti ispunjeni uslovi za smjenu Zupca.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je Tužilaštvo zadovoljno presudom, ali ne i visinom kazne.

Zupca je optužnica teretila za krivično djelo nesavjestan rad u službi, jer tokom nasilnih protesta ispred zgrade Predsjedništva BiH 7. februara prošle godine nije pružio traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

U optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 16. juna prošle godine, navodi se da je Zubac kao službeno lice u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, nesavjesno postupio u vršenju dužnosti zbog čega je došlo do imovinske štete veće od 10.000 KM.
Suđenje je počelo 25. septembra. /