Jaka i intenzivna kiša koja pada na području Trebinja nije prouzrokovala veća plavljenja, ali postoji bojazan od izbijanja podzemnih i oborinskih voda na području Petrovog polja, potvrdio je Srni načelnik centra Civilne zaštite istočne Hercegovine Radoslav Prelo.

nevrijeme u trebinju

Prelo je napomenuo da je protok Trebišnjice kroz grad danas povećan sa 45 metara kubnih u sekundi na 195, što ne predstavlja nikakvu bojazan od izlivanja vode i plavljenje priobalnih područja nizvodno od grada prema Popovom polju.

On je dodao da je napravljen plan zaštite od poplava, ljudi su na terenu i blagovremeno obavještavaju o svakoj promjeni da bi se moglo adekvatno i brzo reagovati.

Na području Trebinja od sinoć do prijepodnevnih časova palo je oko 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Prelo napominje da bi narednih dana moglo doći do priliva povećanih količina vode u akumulaciju Bilećko jezero, usljed otapanja snijega u višim dijelovima Hercegovine.

U teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje kažu da su u popodnevnim časovima imali dvije intervencije na ispumpavanju vode u porodičnim kućama u naseljima Vinogradi i Aleksina međa.

Iz "Hercegovina puteva" i dalje upozoravaju na intenzivan snijeg koji pada u višim krajevima regije i stvara snježne nanose, posebno na području Gacka, dionica Korita-Tjentište i prema Vranjskoj.

Neprohodni su regionalni put Klanci-Ulog, preko prevoja Morine i regionalni put Nevesinje-Berkovići, preko prevoja Trusina, koji se ne može čistiti zbog jake mećave.

Prohodnost na magistralnom putu Nevesinje-Gacko povremeno ograničavaju stabla borova, koja pod težinom mokrog snijega padaju na kolovoz.

Ekipe preduzeća za puteve su na terenu, čiste i posipaju kolovoze abrazivnim materijalom, a vozače upozoravaju da ne kreću na put bez zimske opreme.