Najavljeno pogoršanje vremenskih prilika, pad temperature uz obilne padavine, stiglo je u veći dio regiona, a crveno upozorenje Meteoalarma važi za Jadran i istočnu Hercegovinu, uz upozorenje da izuzetno opasno vrijeme može da prouzrokuje velike štete i nezgode sa opasnošću po život.

nevrijeme split

U hrvatskom priobalju duva orkanska bura pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne putevi su zatvoreni za sve grupe vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači sa poluprikolicama ne mogu iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju i obrnuto.

Ciklon nazvan Rea nadvio se nad Hrvatskom, u Slavoniji se predviđaju padavine s mjestimičnom susnežicom, a u Lici i Gorskom kotaru sa snijegom.
U Splitu duva olujna bura s orkanskim udarima, a najjača će duvati oko Velebita i u Dalmaciji, koja bi, prema mišljenju stručnjaka, po snazi mogla da prestigne orkansku buru s početka februara.

U Makarskoj su udari bure prelazili 130 kilometra na sat, u Podstrani su interventne ekipe morale da uklanjaju slomljene električne stubove, na Trgovačko-transportnom terminalu Split urušio se deo krova firme "Dalmex", dok je na području Gornje Podstrane u prekidu snabdijevanje električnom energijom.

Državni hidrometeorološki zavod javlja da je jutros veća količina snijega napadala u Begovom Razdolju, na Risnjaku i u Delnicama, Čabru, a i u Otočcu i Gospiću.

Zbog sniježnih padavina u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za vozila iznad 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić.

Evropski Meteoalarm za danas je objavio crveno upozorenje za područje istočne Hercegovine i žuti za ostatak BiH, dok prognoze FHMZ nagovještava najobilnije padavine upravo u istočnoj Hercegovini.

Saobraćaj se zbog snega na većini putnih pravaca u BiH već odvija otežano i usporeno, a na putnom pravcu Sarajevo - Konjic na planinskom prevoju Ivan potpuno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila.

Kako javljaju čitaoci portala Klix.ba, kretanje prema Konjicu i iz tog grada prema Sarajevu je veoma otežano i nailaze na nekoliko zastoja.
Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

Vazdušni saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za sada funkcioniše dobro, iako sniježne padavine uzrokuju brojne probleme u drumskom.

Snijega ima i u Crnoj Gori - usljed padavina od jutros je obustavljen saobraćaj za neka vozila na putu Podgorica - Bijelo Polje, a u većem dijelu zemlje mokri su putevi i ima odrona i mjestimično smanjene vidljivosti.

Što se tiče Slovenije, nadležne službe upozoravaju na izuzetno jak vjetar i buru u primorskom regionu i na snazi je žuti meteoalarm, dok se u Makedoniji saobraćaj odvija otežano usljed mokrih puteva, djelimično pod sijnegom, a u višim predjelima na snazi je zabrana za teška teretna vozila.