Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je za sutra crveno upozorenje za područje krajnjeg juga Hercegovine, a narandžasto za ostale krajeve u Republici Srpskoj zbog očekivanih obilnih padavina.

i narednih dana kisa

Dežurni sinoptičar Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević rekla je Srni da se sutra na krajnjem jugu Hercegovine očekuje da će pasti više od 80 litara kiše po metru kvadratnom, a lokalno se može desiti da bude i više od 100.

"Za ostale krajeve izdato je narandžasto upozorenje, jer se očekuje da će pasti od 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, a ponegdje do 80", rekla je Đorđevićeva.

Ona je dodala da će zbog zahlađenja kiša brzo preći u susnježicu i snijeg, prvo na zapadu, a tokom dana i na istoku Republike, dok će duvati jak vjetar.

"U nižim krajevima do večeri će biti formirano od 10 do 30 centimentara snježnog pokrivača, a na planinama i do pola metra", rekla je Đorđevićeva i dodala da se najviše snijega očekuje na planinama na istoku Republike Srpske.

On je istakla da se obilne padavine i zahlađenje, sa dosta snijega i vjetra, očekuju već večeras, ali da će sutra biti "najgori dan", jer će "ogromne" količine padavina pasti u kratkom vremenskog periodu.

"U petak, 6. marta padaće uglavnom snijeg, ali neće biti tako dramatično kao sutra", kaže Đorđevićeva.

Na jugu Republike Srpske u petak se očekuje prestanak padavina i suvo vrijeme, a za vikend i u ostalim područjima, s tim što će u subotu biti još malo snijega.

Crveno upozorenje označava da je vrijeme vrlo opasno, odnosno da može prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasno po bezbjednost ljudi i životinja, a narandžasto da je opasno.