Vuk Vidačić, maturant Gimnazije "Jovan Dučić" - smjer matematika, primjer je odličnog učenika i uspješnog sportiste. U razgovoru za TrebinjeLive.info govori o svojoj ljubavi prema fizici, matematici i džudou.

vuk vidacic

Sa sedam godina je počeo da trenira džudo. Bio je krupan, a sportska sala je bila blizu njegove kuće. Sve to ga je zaintrigiralo da upiše ovaj borilački sport. Nakon više od deset godina bavljenja ovim sportom, kako kaže, džudo mu je ušlo u krv i postalo je dio njega.

"Sa zadovoljstvom treniram od prvog dana. Bio sam dva puta prvak BiH u svojoj kategoriji i više puta prvak Republike Srpske. Kao kadet, radio sam apsolutnu kategoriju, a sada u juniorskoj konkurenciji takmičim se u kategoriji do 100 kilograma", kaže Vuk, dodajući da je nastupao i za reprezentaciju BiH.

Bio je učesnik Evropskog prvenstva za kadate u Baru 2012. godine, kao i Balkanskog prvenstva 2012. i 2013. godine. Sada se takmiči u juniorskoj konkurenciji i nada se da će osvojiti prvo mjesto u BiH i time obezbijediti novi plasman na Balkansko i Evropsko prvenstvo.

Za deset godina treniralo ga je više trenera - Marko Sikimić, Miljan Mrdić i Dragan Mrdić. Ističe da motivi uvijek postoje, ali da ipak želi da ide korak po korak.

"Volim da nastupam pred trebinjskom publikom, posebno u periodu održavanja Memorijalnog turnira 'Miloš Mrdić', ali se ovaj turnir nekoliko puta poklopio sa takmičenjima iz fizike i matematike, na kojim sam takođe učestvovao, pa sam iz tog razloga izostao sa tog džudo takmičenja", napominje Vuk, dodajući da do sada ima blizu 90 osvojenih medalja, od kojih su većina zlatne.

S druge strane, pored toga što je dobar sportista, odličan je i učenik. Ljubav prema fizici i matematici ima još iz osnovne škole jer, kako kaže, to su realni prikazi iz života, što ga je fasciniralo kako se sve može izračunati i prikazati formulama.

"Svaki novi riješeni zadatak je nova pobjeda", ističe Vuk, koji se upisavši matematički smjer bazirao na fiziku i matematiku, jer je shvatio da će mu to biti najpotrebnije za elektrotehnički fakultet, koji želi da upiše.

Trebinjska Gimnazija "Jovan Dučić" omogućava svojim đacima, koji idu na takmičenja, dodatnu nastavu poslije časova, a isto tako i tokom vikenda nastavnici iz fizike i matematike donose zbirke zadataka, te vježbaju sa učenicima po nekoliko sati i na taj način pomažu đacima da što spremnije dočekaju takmičenja.

Vuk se svake godine plasira na regionalno takmičenje iz matematike i fizike, a 2012. godine je osvojio prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz fizike i plasirao se na republičko, gdje je osvojio treće mjesto.

"Moj uspjeh je i uspjeh moje škole, što je njena uprava i nastavničko vijeće znalo da cijeni, tako da me je 2013. godine poslala u Petnicu. A to je istraživačka stanica kod Valjeva, gdje sam boravio deset dana. Tu se svake godine okupljaju najbolji učenici iz prirodnih nauka iz Srbije i Srpske", ispričao nam je Vuk, objašnjavajući da se đaci tu bave istraživačkim radom, usavršavaju se, slučaju predavanja najeminentnijih stručnjaka iz tih oblasti.

Do sada, kaže nam kroz osmijeh, nije našao dodirne tačke između fizike i džudoa. Nekome to izgledaju totalno dvije različite stvari, kao i što jesu, ali je Vuk želio da forsira oboje, a rezultat toga su uspjesi koje je do sada ostvario.

On napominje da se sve može, ali da samo treba uskladiti vrijeme.

Milan i Miloš, njegovi drugovi iz osnovne škole, za Vuka imaju samo riječi hvale i kao učenika i kao prijatelja.

"On je, prije svega, dobra osoba, učenik, sportista i pravo je zadovoljstvo družiti se i provoditi vrijeme sa njim. Pomaže svima nama da savladamo ono što ne znamo iz matematike, fizike. Kad ste u njegovoj blizini imate veliku potrebu za radom. Stimulativno utiče na sve", kažu Milan i Miloš.