Na 43. Festu, koji svečano počinje večeras u Sava centru pod sloganom "Tu smo - u sazvežđu pobednika", biće prikazan izbor najboljih ostvarenja svetske kinematografije - 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije.

fest 2015

Novi umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić i novi selektor Mladen Đorđević uveli su bitne promjene pa je ovaj decenijama omiljeni revijalni festival postao takmičarski.

To bi trebalo da približi Fest standardima koji postoje kada je riječ o velikim međunarodnim festivalima, da bude zapažen po obimu, kvalitetu i raznovrsnosti, a računa se da će mogućnost dobijanja nagrade privući veći broj stranih gostiju.

Među gostima će, pored predstavnika takmičarskih fimova, biti i Ričard Drajfus, Mohsen Mahmalbaf, Sergej Bezrukov, David Olefan, Vas Vestmoreland...
Kako je rekao predsjednik Odbora Festa, gradski sekretar za kuturu Vladan Vukosavljević, "cilj je da Fest u dogledno vreme povrati regionalni primat".

Nagrade su dobile lijepo ime "Beogradski pobednik". O njima će na kraju Festa, 8. marta, odlučivati međunarodni žiriji, ali je već poznato prvo dvoje laureata.

"Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dodeljen je našoj čuvenoj glumici Mileni Dravić i istaknutom ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu. Tokom festivala biće priređene retrospektive njihovih filmova.
Milena Dravić je i zaštitno lice 43. Festa, na čijem je plakatu njena fotografija sa snimanja filma Dušana Makavejeva "Čovek nije tica", od prije tačno 50 godina.

U međunarodnoj takmičarskoj selekciji je 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije i Čilea.

"Beogradske pobednike" u više kategorija (a pobjeda u glavnoj donosi i 10.000 evra) dodjeliće žiri čija je predsjednica Neda Arnerić, a članovi glumica Debora Kara Unger iz Kanade, reditelj Liu Jie iz Kine, reditelj Đzuepe Pičioni iz Italije, direktorka fotografije Elen Kuras iz SAD, kao i srpski reditelji Maja Miloš i Srđan Dragojević.

Nacionalna selekcija ima ovoga puta 12 ostvarenja, a njeno osnivanje pomogao je Filmski centar Srbije, što bi trebalo da pomogne razvoju domaće kinematografije. Najbolji film će uz statuetu "Beogradski pobednik" dobiti i 5.000 evra.

Predsjednik žirija biće književnik Miljenko Jergović iz Hrvatske, a članovi reditelji Predrag Antonijević i Oleg Novković iz Srbije, producent Torsten Nojman iz Njemačke i glumica Anamaria Marinka iz Rumunije.

Treći takmičarski program "Granice" je posveta počecima Festa, sa kontroverznim, arthaus filmovima koji pomeraju granice u tematskom i stilskom smislu, najavio je selektor Đorđević.
Žiri u sastavu Đorđe Kadijević, Nikola Popović i Miroljub Stojanović ocenjivaće 12 naslova iz tog programa i dodeliti plaketu za najbolji film, uz novčanu nagradu od 3.000 evra.

Pored toga, biće dodjeljena i tradicionalna nagrada "Nebojša Đukelić", ovoga puta za najbolji regionalni film, a odlučivaće žiri kritike.

Ovogodišnji Fest će otvoriti, van konkrencije, francuski film Bertrana Boneloa "Sen Loran", biografija slavnog modnog kreatora Iv Sen Lorana.

U Sava centru će se prikazivati, van konkurencije, festivalski pobjednici, filmovi koji su nominovani za Oskara, kao što su "Čovek ptica", "Teorija svega", "I dalje Alis", "Ritam ludila"...., ali i domaće premijere - u konkurenciji - "Ničije dete" Vuka Ršumovića i "Enklava" Gorana Radovanovića.

Festivalske dvorane su i Dom omladine, Dom sindikata, Dvorana kulturnog centra Beograda, dvije zgrade Kinoteke i bioskop Fontana.

Na Festu se obnavlja industrijski dio, pod nazivom "Fest forvard", čiji je kreator producentkinja Snežana Penev. Ovaj program će našim autorima omogućiti kontakt sa vorld sejls kompanijama.

Promjena ima i u organizaciji, jer je ukinuta nekadašnja Direkcija Festa, a poslove je preuzeo novoosnovani Centar beogradskih festivala.

Organizatori su za sada zadovoljni prodajom karata, po cijenama od 200 do 350 dinara (samo za otvaranje 500 dinara).

Međunarodni filmski festival FEST svečano će sutra u velikoj dvorani Sava centra otvoriti gradonačelnik Beograda Siniša Mali.