Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Trebinje su proteklog vikenda proveli regionalnu akciju kontrole alkoholisanosti vozača, te sankcionisali i isključili iz saobraćaja 34 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju, od kojih je 12 lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama, saopšteno je iz CJB Trebinje.

u bugarskoj uhvacen vozac sa 4,47 promila alkohola u krvi

I pored činjenice da je na području Centra javne bezbjednosti Trebinje smanjen broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači pod dejstvom alkohola, kao i broj vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola, navedni podaci ukazuju da i dalje ima nesavjesnih vozača i neophodnost nastavka ovih preventivnih aktivnosti. "Osim isključenja iz saobraćaja, sankcija za vozače kod kojih je utvrđeno od 0,3 do 1gr/kg alkohola u krvi je novčana kazna od 50 do 250 KM, od 1 do 2 gr/kg alkohola u krvi pored isključenja i lišenja slobode kazna je od 100 do 300KM i zabrana upravljanja vozilom do četiri mjeseca, a preko 2 gr/kg alkohola u krvi sankcija je isključenje iz saobraćaja, lišenje slobode, novčana kazna u iznosu od 400 do 1000 KM i zabrana upravljanja vozilom do šest mjeseci", napominje se u saopštenju CJB Trebinje.

Takođe, pored navedenih novčanih kazni za sve vozače kod kojih se utvrdi prisustvo alkohola troškovi alkotestiranja su 50 KM.

U toku navedene akcije sankcionisano je šest mladih vozača od toga jedan mladi vozač zbog utvrđene količine alkoholan u krvi od 0,31 g/kg do 1, 00 g/kg i pet vozača zbog utvrđene količine alkohola u krvi od 0, 01 g/kg do 0,30 g/kg. "Apelujemo na vozače da ne konzumiraju alkohol da ne bi ugrozili tuđe i svoj život", zaključuje se u saopštenju CJB Trebinje.