Trebinje će smanjiti izdvajanja za FK Leotar na 55.000 maraka u 2015, grad klubu ne priznaje pravo na vlasništvo nad “Policama”, a nije želio ni da potpiše trojni ugovor koji bi osigurao 174.000 KM za rekonstrukciju stadiona. Zato se čelnici prvog bh. šampiona s pravom pitaju da li je cilj da Leotar ode u stečaj, piše današnji banjalučki "Press".

fk leotar pred gasenjem

Iz kluba poručuju da im nije jasno zašto su gradski oci prvobitno odbili da učestvuju u vrijednom projektu koji organizuju UEFA i FS BiH, te zbog čega su im u godini u kojoj slave jubilej devet decenija postojanja sredstva smanjena na minimum.

Sami našli sponzore

Ne tako davno Trebinjci su mogli da računaju na podršku grada u iznosu oko 350.000 KM, a u 2015. ona će po svoj prilici biti svega 55.000. Primjera radi, Bijeljina je i ove godine odvojila 125.000 KM za obnovu gradskog stadiona, te 700.000 KM za fudbal, od kojih će Radniku pripasti pola miliona.

- Da li ova smenjenja i odbijanje da se učestvuje u projektu imaju cilj da klub bude odveden u stečaj?! Ne želimo da ulazimo u teorije zavjere, samo hoćemo ljudski dogovor. Imali smo razumijevanja da grad nema novca, pa smo u ovim teškim vremenima sami pronašli sponzore, ali kap je prelila čašu kada smo u kapitalnim investicijama vidjeli finansiranje rekonstrukcije bazena “Banje”. Zar je to važnije od ulaganja u stadion? – razočarani su u Leotaru.

Da je klub u nemilosti najbolje potvrđuje podatak da je mogao ostati bez 174.000 KM za rekonstrukciju stadiona, jer gradska uprava nije željela da potpiše trojni ugovor s njim i Fudbalskim savezom BiH, kojim se obavezuje da će u projektu Evropske fudbalske unije učestvovati s 30 odsto iznosa.

Kroz projekat UEFA tokom prošle godine u obnovu bh. stadiona uloženo je 2.585.700 KM, a projektom su bili obuhvaćeni svi aktuelni premijerligaši, te pet klubova koji su imali najviše učešća u eliti, među kojima je i Leotar. Uslov da FS BiH dobije sredstva iz Niona bio je da lokalne zajednice ulože u rekonstrukciju stadiona, a FK Leotar jedini je, trenutno bivši, premijerligaš koji je ostao bez podrške lokalne vlasti.

- Grad Trebinje trebalo je u ovom projektu da učestvuje sa 60.000 KM, pa bi u obnovu stadiona bilo uloženo ukupno 234.000 KM. Međutim, gradonačelnik nije imao sredstava i nije želio da potpiše ovaj ugovor. Rok za potpisivanje ugovora bio je 20.maj, a kada smo u julu došli u klub, urgirali smo u FS BiH da taj novac ne propadne. Išli smo kod gradonačelnika, ali i tada smo ostali bez njegovog potpisa – objasnio je sagovorik PRESSA.

Zahvalnost Hodžiću

Leotar bi, kaže, ostao bez ijedne marke iz ovog projekta, te zauvijek zatvorio vrata UEFA i FS BiH da nije naišao na razumijevanje krovnog saveza koji je omogućio da sastavi novi ugovor.

- Zahvaljujući koordinatoru za infrastrukturu i stadione FS BiH Nihadu Hodžiću uspjeli smo da napravimo novi ugovor po kojem se FK Leotar obavezuje da će, ako lokalna zajednica ne učestvuje sa 30 odsto, preuzeti te obaveze. Tek izmjenom tog aneksa, gradonačelnik je pristao da potpiše ugovor, i to ne lično, već je to u njegovo ime učinio zamjenik Neđo Ćebedžija – zaključuju u FK Leotar.

Bez podrške grada u projektu, Leotar više ne bi mogao da računa na podršku UEFA, jer su pravila organizacije jasna – ne podržava klubove koji nemaju podršku lokalne zajednice u kojoj djeluju.

Vučurević: Nemam pojma o čemu pričate

Od gradonačelnika Slavka Vučurevića pokušali smo da saznamo zbog čega nije želio da podrži rekonstrukciju stadiona sa 60.000 KM, ali on je u telefonskoj izjavi za Press rekao da nema pojma o čemu pričamo.

- Kakvih 30 odsto? Za šta? Nemam pojma kada su mi ponudili ugovor. Stadion je vlasništvo grada i svakako ćemo brinuti o njemu. Ti koji se predstavljaju da raspolažu stadionom lažu i obmanjuju javnost. Nonsens je da neko pita grad Trebinje šta će da radi sa svojom imovinom. Šta ja imam s tim što je FK Leotar dobio?! To je udruženje građana, a tih 30 ljudi koji su tamo registrovani, ne predstavljaju grad Trebinje, niti ja imam uticaja na njih. Ako je FK Leotar nešto dobio, to je njihov problem. Nemam pojma šta su dobili, srećno im bilo, baš mi je drago, raduje me – izjavio je Vučurević za PRESS.