U svim opštinama u Republici Srpskoj danas će početi preventivna kampanja pod nazivom "Učinimo starost bezbjednom", čiji je cilj da se poveća nivo saobraćajne bezbjednosti povećanjem bezbjednosti pješaka, naročito osoba starijih od 60 godina.

policija republike srpske

 

U saobraćajnim nezgodama u Srpskoj u prošloj godini poginulo je 29 pješaka i u odnosu na 2013. godinu smanjen je broj smrtno stradalih pješaka za 29,3 odsto, a većina nezgoda sa pješacima dogodile su se između 16.00 i 22.00 časa, van naselja na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta, podaci su Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz Saveza podsjećaju da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja utvrđena obaveza pješaka da noću, ako se kreću kolovozom, moraju na sebi imati svjetloodbojni prsluk ili biti osvijetljeni na drugi način, kao i obaveza vozača da u opremi vozila imaju svjetloodbojni prsluk i da ga nose na sebi prilikom boravka van vozila na javnom putu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, a kada je riječ o starosnoj dobi poginulih pješaka, najviše poginulih je starije od 60 godina.

"Posebna pažnja posvećena je starijim licima kojima su zbog starosti smanjeni sposobnost čula vida, brzina opažanja, sposobnost pamćenja, pokretljivost i brzina reagovanja, i koja se lakše umaraju", saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Cilj kampanje je povećati oprez kod pješaka, ali i vozača.

"Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod pješaka o načinu kretanja kolovozom noću, kao i prema upotrebi svjetloodbojnih prsluka ili drugih sredstava za osvjetljavanje", poručuju iz Saveza.

Predviđeno je da kampanja traje do 8. marta, a realizovaće je zajednički Ministarstvo saobraćaja i veza, MUP Srpske, Auto-moto savez sa 49 auto-moto društava, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske i lokalne zajednice.

Za potrebe kampanje izrađeni su radio-džingl, plakat, letak i bilbord. Auto-moto društva će podijeliti 10.000 letaka na parkinzima u blizini pijaca, velikih marketa, vrtića, škola, stambenih zgrada i postaviti 250 plakata na površinama predviđenim za plakatiranje, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Povodom akcije najavljena je i konferencija za novinare, koju će danas predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, Auto-moto saveza i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održati u Socijalno-gerijatrijskom centru u Banjaluci.