Povodom usvajanja Nacrta zakona o porezu na imovinu, danas je saopštenjem reagovao Gradski odbor NDP-a Trebinje.

ndp narodni demokratski pokret gradski odbor trebinje

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Ima li kraja čudima u ovoj iscijeđenoj zemlji, koju zovu Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska. Taman se zapitamo da li je banjalučka zinga ispražnjena, a odmah se ponudi rješenje i način da se ona napuni idejama i modusom namicanja sredstava, primjerenim vladajućoj garnituri. Pritegni, optereti, zastraši!

Nacrt zakona o porezu na imovinu, koji će se usvojiti i koji je jedinstven na nivou lokalnih zajednica Republike Srpske, predviđa da se uvede jedinstvena stopa poreza na imovinu od 0,25%, stopa koju smo mi u Trebinju već imali, koja je pokazala jalovost i dovela do bunta naroda, pa je kao rezultat došlo do njenog ukidanja. Lokalna zajednica, koja nije slušala glas naroda kada ju je donosila, vidjevši njen efekat, po kratkom postupku ju je ukinula i vratila na staru.

Ali ne lezi vraže! Ako je lokalna vlast iz vlastitog iskusta vidjela pogubnost zavlačenja ruke u prazan džep građana, to je i republička, koju je narod izglasao na ovim izborima, isto vidjela, ali je, po logici davanja na mrvice Hercegovini, zaključila da će Hercegovina (što nas najviše i boli) biti zadovoljna tim povećanjem prihoda, kojima može da pokrpi rupe na imaginarnim autoputevima i savremenim saobraćajnicama, kojima se povezujemo sa ostatkom države i Evropom. Mi na Brgat i Doljane na magarcima i konjima, kako nam i dolikuje, a Krajina preko Gradiške, autoputem u Evropu i šire, kako bi rekli savremeni politički magovi.
Sada vidimo da kada se ideje koje je promovisala lokalna zajednica počnu primjenjivati na republičkom nivou, za rezultat imaju reakciju čelnika lokalne zajednice koji sebe posipaju pepelom, a narod zabludama. Treba da budu srećni što je njihova inicijativa, i inicijativa vladajuće garniture Trebinja za povećanjem poreza na imovinu u gradu Trebinju, našla pogodno tlo i u Banja Luci.

I ko kaže da se ne uvažavaju uzajamne mudrine političara u Republici Srpskoj. Trebinjci su ovu blagodat i finansijsku injekciju već otrpjeli, bili pokusni kunići i, zahvaljujući gradskoj administraciji, ležerno i opušteno čekaju reakciju Krajine na ovu desetinu koju uvodi Vlada.

Mi, u Trebinju, smo podnijeli ovaj udar od 0,25% i preživjeli, ali ne znamo kako će Banja Luka i Krajina, oni su ipak na trusnom području.