U posljednjih nekoliko godina turizam Trebinja je u usponu. O tome da može i kako bi moglo da bude bolje, već smo pisali. I pored napretka došlo je do smjene rukovodstva. Na čelo Turističke organizacije je došao čovjek po partijskom ključu, koji sa turizmom do sada nije imao nikakvog kontakta.

sajam turizma beograd predstavljanje  trebinja

I naravno, kada neko dođe na mjesto za koje nema ni obrazovanje, a zbog godina ni veliko interesovanje, ni vremena da se razvije u ozbiljnog turističkog radnika, ubrzani napredak svakako će biti usporen.

To se moglo vidjeti i na sajmu u Beogradu. Beogradski sajam turizma je najveći i najznačajniji sajam na Balkanu i pruža ogromne šanse za prezentaciju i privlačenje većeg broja turista. Prezentacija se ne ogleda u sjedenju na štandu, uz hranu i piće, koga je bilo u izobilju. A posebno ne uz preobilnu konzumaciju alkohola, čega je bilo, pa čak i opijanja.

Turistički radnik mora da bude pokretan, u stalnim kontaktima i traženju novih potencijalnih partnera. Sjedenje na štandu i čekanje da neko dođe na noge, ne donosi rezultate.

Jedan od bitnih načina prezentacije je i gostovanje na televizijama. Pojedine regije RS su to lijepo iskoristile. Trebinje ne.

Nije bilo ni prezentacija na štandu uz učešće poznatih Trebinjaca. Ministar kulture Srbije je Trebinjac. A da ne govorimo o tome koliko bi novinara i tv ekipa snimale prezentaciju da se direktor sjetio da pozove, recimo, Bodirogu, Danilovića, Grbića ili Nebojšu Glogovca, Natašu Ninković.

Vjerujemo da bi došli da se direktor sjetio da ih pozove. A i dovođenje ekipe iz serije “Ranjeni orao” bi bio značajan marketinški potez. To bi sigurno koštalo manje nego dovođenje tako brojne ekipe iz Trebinja. Svima je trebalo platiti put, dnevnice, smještaj…

U svakom slučaju predstavljanje turizma Trebinja na najznačajnijoj turističkoj manifestaciji Balkana nije bilo ni približno onako kako bi moralo da bude. A kao i svaka organizacija, i turistička najviše zavisi od rukovodioca.

Politika se često igra sa ljudima, postavljajući ih na, po znanju, na neadekvatna radna mjesta. Sadašnji direktor Turističke organizacije Trebinja bi svojim znanjem i iskustvom vjerovatno mogao da doprinese na nekom drugom radnom mjestu. Kadrove treba pažljivo birati, a ne blamirati ljude.

Sigurno da imamo mnogo bolje ljude za ovo mjesto, a aktuelnog direktora treba rasporediti shodno njegovim stručnim kvalifikacijama. Doduše, lijepo je putovati i to besplatno, pa još sa dnevnicama.

Prema nezvaničnim saznanjima, u vrijeme Sajma turizma srpsku prestonicu je posjetio i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, ali, kako saznajemo, ne i štand Turističke organizacije našeg grada!?