U Srpskoj neće biti poskupljenja struje

Izvor: SRNA Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 23. 02. 2015. - 17:27h

Električna energija u Republici Srpskoj u narednom periodu neće poskupjeti, jer nijedno preduzeće iz energetskog sektora nije podnijelo zahtjev za promjenu cijene, potvrdila je danas Nada Ćeranić, šef sektora za tarife i tržište u Regulatornoj komisiji za električnu energiju Republike Srpske.

regulatorna trebinje

Ona kaže da promjene cijene ne može biti dok Regulatorna komisija zvanično ne premi zahtjev, objavi ga i dok se ne provedu formalne rasprave o toj temi.

„Te procedure traju maksimalno do šest mjeseci, a može i kraće, u zavisnosti od zahtjeva preduzeća i onog na šta se odnose“, rekla je Ćeranićeva nakon današnje rasprava o izmjenama i dopunama pravilnika u tarifnoj metodologiju i tarifnom postupku.

Ona je ponovila da se cijene isključivo utvrđuju na zahtjev preduzeća iz energetskog sektora i u formalnoj raspravi u kojoj se vrši analiza svih zahtjeva i parametara koji utiču na cijenu.

Ćeranićeva je istakla da današnja rasprava nema nikakve veze sa promjenom cijene električne energije, već da je riječ samo o propisivanju načina na koji će se te cijene utvrđivati.

Ona je navela da je riječ o izmjenama pravilnika u vezi sa načinom utvrđivanja cijene nabavke električne energije za kupce koji nakon 1. janura imaju mogućnost da se snabdijevaju kod javnog snabdjevača u okviru Elektroprivrede Republike Srpske.

„Od 1. januara ove godine svi kupci imaju pravo da izađu na tržište, međutim mali kupci i domaćinstva i dalje imaju mogućnost da se snabdijevaju kod javnog snabdjevača – elektroprivrednih preduzeća, a cijenu i dalje utvrđuje Regulatorna komisija po pravilniku koji postoji od ranije“, podsjetila je Ćeranićeva.

Kada je riječ o ostalim kupcima – industrijski, ona kaže da oni imaju mogućnost da se, ukoliko ne nađu drugog, snabdijevaju kod javnog snabdjevača, te da tu cijenu direktno ne utvrđuje Regulatorna komisija, ali da je osnova cijena koju utvrdi regulator.

Raspravi u Regulatornoj komisiji prisustvovali su predstavnici elektronergetskih preduzeća iz Republike Srpske.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja