Dogovoren sastav Savjeta ministara BiH

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 22. 02. 2015. - 19:37h

Lideri političkih partija koje čine vlast na nivou BiH postigli su danas u Sarajevu dogovor o sastavu Savjeta ministara BiH.

dogovoren sastav savjeta ministara bih

Prema dogovoru, SDA, osim predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, dobija dvije ministarske pozicije i dvije pozicije zamjenika ministra, DF jednu ministarsku i jednu poziciju zamjenika ministra, HDZ BiH tri ministarske pozicije i četiri zamjenika ministra.

Stranke okupljene u koaliciju oko SDS-a dobile su tri ministarske i tri pozicije zamjenika ministra.

Koaliciji okupljenoj oko SDS-a u novom sazivu Savjeta ministara pripale su pozicije ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ministra bezbjednosti i ministra inostranih poslova.

Kada je riječ o pozicijama zamjenika ministara, koalicija okupljena oko SDS-a dobila je pozicije zamjenika ministara civilnih poslova, odbrane i izbjeglica i ljudskih prava.

HDZ BiH je dobio pozicije ministara finansija i trezora, odbrane i pravde, te pozicije zamjenika ministara inostranih poslova, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te bezbjednosti i transporta komunikacija.

SDA je dobio poziciju ministra civilnih poslova, te ministra za izbjeglice i ljudska prava, te pozicije zamjenika ministara finansija i trezora, te pravde.

DF je dobila poziciju ministra transporta i komunikacija i zamjenika ministra odbrane.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da će SDA u novom sazivu Savjeta ministara BiH dati jednog ministra iz Republike Srpske s obzirom da je zakonska obaveza da četiri ministra budu iz Srpske.

„Mislimo da je ovo uravnotežen prijedlog. Model koji je bio primijenjen ranije primjenjuje se i sada“, rekao je Bosić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da će personalna rješenja, odnosno imena ministara i njihovih zamjenika, biti poznata u narednih desetak dana.

On je izrazio zadovoljstvo što je postignuta dobra atmosfera da bi posao bio završen.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da se nastavljaju razgovori lidera političkih stranaka o uspostavljanju vlasti na nivou Federacije BiH /FBiH/.

On je izrazio nadu da će federalna Vlada biti formirana paralelno sa Savjetom ministara BiH do kraja iduće sedmice.

I zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da će razgovori biti nastavljeni da bi paralelno bila imenovana i Vlada FBiH.

Predsjednik DF-a Željko Komšić kaže da je najveća dobit što je postignut dogovor i da „ne treba biti sebičan i gledati uskostranačke interese“.

Sastanku u zgradi Predsjedništva BiH prisustvovali su i lider PDP-a Mladen Ivanić, te predstavnik HSS-a BiH Mario Karamatić.

Nakon sastanka zgradu Predsjedništva BiH napustili su predstavnici političkih partija iz Republike Srpske, dok su federalni partneri nastavili razgovore o formiranju Vlade FBiH.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja