Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH organizovaće u utorak, 24. februara, u Sarajevu javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine, najavljeno je iz parlamenta BiH.

trebinju pripada sutorina

U javnoj raspravi učestvovaće članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Predsjedništva BiH, Savjeta ministara BiH, ministarstava inostranih poslova, civilnih poslova i pravde BiH, Komisije za granice BiH, Ustavnog suda BiH, pravni eksperti, te predstavnici udruženja građana.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Denis Bećirović podnio je Prijedlog rezolucije o Sutorini, kojom traži da to zakonodavno tijelo neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocijeni Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdio Savjet ministara BiH početkom novembra 2014. godine.

Prema tom prijedlogu ugovora Sutorina bi trebalo voljom državnih organa BiH trajno ostati u sastavu Crne Gore, te se definiše granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od stupanja na snagu ugovora.

Prema ugovoru, granica se proteže od tromeđe BiH, Crne Gore i Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe BiH, Crne Gore i Hrvatske na južnom dijelu.