U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je svečano otvorena izložba radova članova Udruženja inovatora istočne Hercegovine, koja je organizovana povodom deset godina uspješnog stvaralaštva.

izlozba udruzenje inovatora istocne hercegovine

Prema riječima Borka Babalja, predsjednika ovog udruženja, na izložbi su prikazane inovacije trebinjskih inovatora, ali i inovacije inovatora sa područja Republike Srpske.

"Bez obzira što imamo veliki broj inovacija, međunarodna i domaća priznanja, prepušteni smo sami sebi. Nema nikakve vajde od inovacije ako je ne proizvedemo", kaže Babalj, dodajući da u udruženju ima pet inovacija koje, prema njegovom mišljenju, već sada mogu u proizvodnju.

Babalju nije jasno kako i pored svih uspjeha nema sluha za finansijsku pomoć udruženju kod Ministarstva za nauku i tehnologiju Srpske, grada Trebinja, ali i lokalnih javnih preduzeća, prvenstveno Elektroprivrede i HET-a.

izlozba udruzenje inovatora istocne hercegovine

Najnagrađivaniji inovator Republike Srpske i BiH nedavno je, kako je kazao, imao sastanak sa jednom firmom iz Italije u vezi prodaje njegovog izuma "Nosač stakala za naočare", ali u toj firmi su uvidjeli da bi im Babaljeva inovacija bila najveća konkurencija.

Najviše pažnje na večerašnjoj izložbi izazvali su takozvani dronovi autora Živko Drapića, koji je još od malih nogu krenuo sa inovacijama.

"U pitanju su letjelice sa četiri i šest motora, koje mogu da služe u razne namjene, kao na primjer u protivpožarnu zaštitu. One su u komercijali na desetine hiljada maraka, dok smo ih mi uradili za mnogo manje novca", kaže Drapić, dodajući da je ovom sektoru potrebna pomoć kako lokalnih, tako i državnih vlasti.

izlozba udruzenje inovatora istocne hercegovine

On ističe da sa kolegama priprema letjelicu za festival "INOS" u Banjaluci, za koju se nada da će je napraviti uz pomoć mašina sa Fakulteta za proizvodnju i manadžment u Trebinju.

Dragan Pokrajac, ispred Saveza inovatora Srpske, kaže da je trebinjsko udruženje jedno od najuspješnijih u Republici, te da su nosioci razvoja alternativnih izvora energije.

"Ovdje je predstavljen zajednički projekat - softver posejdon, koji obuhvata osunčanu Hercegovinu - prirodna harmonija života", kazao je Pokrajac, napominjući da jačanjem prirodnih izvora dobijamo zaštitu od svih zračenja.

On je tom prilikom Udruženju inovatora istočne Hercegovine uručio Plaketu za poseban doprinos razvoju inovatorstva u Republici Srpskoj.

Ni posjetioci nisu krili zadovoljstvo, a mnogi su po prvi put vidjeli inovacije trebinjskih inovatora, ali i učenika Srednje tehničke škole Trebinje, koji su večeras predstavili  solarni panel za grijanje tople vode.

izlozba udruzenje inovatora istocne hercegovine

Karakteristika ovog izuma je što se bez ikakvih troškova uz sunčevu energiju mogu da se zagriju velike količine vode potrebne za domaćinstvo, a svoju primjenu može naći i u plastenicima, gdje se sadi povrće, ali i tamo gdje se suši duvan, te na tuš kabinama na moru da bi kupači neprestano imali toplu vodu.

Na kraju večeri za sve goste je pripremljen koktel.

izlozba udruzenje inovatora istocne hercegovine

izlozba udruzenje inovatora istocne hercegovine

izlozba udruzenje inovatora istocne hercegovine