Neizvjesna izgradnja obilaznice oko Trebinja

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 18. 02. 2015. - 16:00h

Nastavak izgradnje istočne obilaznice oko Trebinja koja je obustavljena prije gotovo godinu i po dana zavisi od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, što je obaveza grada, nakon čega slijedi odobrenje finansijskih sredstava.

obilaznica trebinje

U Javnom preduzeću „Putevi Republike Srpske“ ističu da imaju urađen projekat izgradnje druge faze obilaznice oko Trebinja i obezbijeđene lokacijske uslove, ali da je obaveza grada Trebinja da riješi imovinsko-pravne odnose i da po rješavanju dostavi zemljišno-knjižni izvadak.

„Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, `Putevi` će aplicirati Savjetu za razvoj Republike Srpske za finansijska sredstva za nastavak radova na izgradnji druge faze obilaznice oko Trebinja u iznosu od oko 2,1 milion KM“, kažu u „Putevima Republike Srpske“.

U ovom preduzeću ističu da će po odobravanju finansijskih sredstava biti raspisan tender za realizaciju radova u tom iznosu.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje LJubo Milivojević rekao je da je grad na prijedlog „Puteva“ odlučio da prvo riješi imovinsko-pravne odnose na dionici od Nikšićkog puta do Željezničkog mosta i da je budžetom za ovu godinu planiran novac za izuzimanje toga dijela, te napomenuo da je u toku rješavanje imovinskih odnosa na predviđenoj dionici.

„Ukupna dužina ovog dijela je oko 600 metara i trenutno je riješena većina imovinskih odnosa, sem dijela kod Željezničkog mosta gdje su u toku postupci oko izuzimanja zemljišta, a posredstvom Pravobranilaštva Republike Srpske pokrenuta je inicijativa prema Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove“, rekao je Milivojević.

On ističe da je riječ o privatnom zemljištu površine od oko 2.270 metara kvadratnih i da je jedan broj vlasnika tražio izuzimanje cijelih parcela, što nije prihvaćeno bez sudskog vještačenja kako bi se utvrdilo da li je potrebno stvarno izuzimati taj preostali dio ili se može koristiti u neke druge svrhe.

Milivojević je napomenuo da je na dionici od Novoteksa do Željezničkog mosta u dužini od 1.500 metara izvršeno cijepanje putnih parcela i da na toj površini u privatnom vlasništvo ima oko 3.600 metara kvadratnih, dok je najveći dio od oko 50.000 metara kvadratnih u državnom vlasništvu čiji je korisnik preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ /HET/.

On je izrazio nadu da će sa HET-om biti riješeno pitanje zemlje na dobrobit i grada i na zadovoljstvo tog preduzeća.

obilaznica trebinje

Direktor HET-a Gordan Mišeljić kaže da HET posjeduje dosta imovine na trasi obilaznice i ističe da ovo preduzeće neće praviti nikakve probleme za nastavak radova.

„Treba samo da gradska vlast uputi inicijativu i da dogovorimo model kako će to zemljište preći u vlasništvo grada kako bi preskočili sve prepreke prilikom izgradnje obilaznice“, rekao je Mišeljić.

On ističe da su u posljednje dvije godine neke od parcela čiji je vlasnik HET zamijenjene i da su imali do sada dobru saradnju sa gradskiim vlastima kada je riječ o tome.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja