Pod dirigentskom palicom Božidara Boba Vučura odnedavno djeluje dječiji hor pri Kulturnom centru Trebinje. To je bio i povod da razgovaramo sa profesorom Vučurem, ali i članovima sekcije hora.

djeciji hor trebinje pod upravom bozidara boba vucura

Od samog ulaska u Dom kulture, gdje se održavaju probe, srijedom i subotom od 18.00 do 19.00 časova čuje se pjevanje mladih članova, ali i Bobove učiteljske riječi, prilagođene djeci i muzici.

Dugo godina radi sa djecom, a posebno se bavi pisanjem pjesama za djecu, što je i jedan od razloga pokretanja hora, kaže Vučur za TrebinjeLive.info.

"Dječiji hor mi je odavno bio na pameti, ali bi se uvijek nešto ispriječilo da svoju ideju sprovedem u djelo. Kroz dječiji festival 'Zvon zvonke pjesme', koji se već 15 godina uspješno održava u našem gradu, prošlo je blizu 1.000 djece i nikada nisam imao horsku pratnju", kazao je Vučur, dodajući da Muzička škola ima svoj hor, koji se mora pridržavati predviđenog plana i programa, pa djeca ne mogu osvojiti vannastavne aktivnosti.

Tada se, kaže Vučur, dogovorio sa rukovodstvom Kulturnog centra da organizuje hor čije će probe biti u Galeriji pomenute ustanove. Iako je očekivao bolji odziv djece, u horu je trenutno 25 polaznika.

"Djeca su zauzeta. Idu u osnovnu školu, treniraju sport ili pohađaju muzičku školu", kaže Bobo, napominjući da se nada da će ovaj hor, za razliku od nekih prethodnih pokušaja, zaživjeti i da će imati lijepu budućnost.

Bobovi puleni već nekoliko časova vrijedno vježbaju i slušaju učiteljeve savjete, a sve sa ciljem da našem gradu uskoro daruju hor koji će biti pratnja mnogobrojnim manifestacijama, ali i poznatom dječijem festivalu "Zvon zvonke pjesme".

"Volim da radim sa djecom. Dječije muzike skoro da nema na javnim glasilima. Ne mogu se pravdati sa dječijim tekstovima - nema više baba roga i roda, to je nekad bilo i takvi stihovi se više ne pišu. Sada dobri pjesnici pišu dobre stihove za djecu", ističe Vučur i dodaje da je veoma mali broj festivala koji su namijenjeni djeci, ali i da su dječije pjesme dosta zahtijevnije i da više nema pjesama u tri tona.

On posebno napominje da je pobornik za dječiju pjesmu, a ne za ono što rade televizije - da djeca pjevaju ono što njima ne pripada.

"Te emisije su pokazale da ima super djece pjevača i to je odlično, ali bojim se da nije motiv to da se otkrivaju djeca koja dobro pjevaju, već da je motiv sasvim druge prirode", kaže dugogodišnji muzički urednik "Radio Trebinja".

Vučur napominje da na tim emisijama ima nekoliko dječaka čiji glas mutira i toj djeci, kako kaže, ne bi trebalo dozvoliti da nastupaju u takvim i sličnim programima, kao što im ni on nije dozvolio da pjevaju u njegovom horu.

"Mutacija je prirodan proces kod dječaka, gdje treba totalna apstinencija pjevanja. Čak se toj djeci, ko vodi računa, ne da ni da glasno pričaju. A kod nas dijete mutira i čuje se da to nije to, a ono pjeva i kažu mu 'prošao si dalje. Prehladio se!'", posebno naglašava Bobo Vučur pedagošku stranu odnosa prema djeci.

On je za TrebinjeLive najavio da će uskoro biti organizovana i audicija za 16. "Zvon zvonke pjesme".

S druge strane, i djeca imaju samo riječi hvale za rad profesora Božidara Boba Vučura.

Stevan Zirojević, jedan od polaznika na sekciji hora, kaže da mu je lijepo i da mu za sada ide odlično učenje raznih pjesama uz učitelja Boba Vučura, na šta se nadovezala Helena Kapor uz riječi da je jako interesantno i da je oduvijek imala želju da pjeva u horu.

djeciji hor trebinje pod upravom bozidara boba vucura

Njena mlađa sestra, Irina, kaže da voli da pjeva i da bude član hora, te da su to glavni razlozi što se upisala kod profesora Vučura.

Zanimljivo je da veliki broj polaznika svira i neki instrument u osnovnoj muzičkoj školi.

Mi im želimo uspješnu budućnost, jer je našem grad potreban dječiji hor.