Tokom većeg dijela ove sedmice u Republici Srpskoj očekuje se stabilno vrijeme i u narednom periodu potrebno je obaviti rezidbu u vinogradima koja treba da bude stručno isplanirana, rekao je Srni agrometeorolog u Hidrometeorološkom zavodu Srpske Dejan Supić.

podrum vukoje carski vinogradi sveti trifun

Prema njegovim riječima, u februaru počinje prihranjivanje pšenice i drugih ozimih usjeva, a krajem mjeseca i sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u zemljištu.

Supić kaže da je vrijeme za ispuštanje vode sa livada u kanale i ukoliko vremenske prilike omogućavaju u februaru počinje i sjetva ranog povrća.

"Rana sjetva je veoma važna za biljke koje klijaju i niču na temperaturi od tri do pet stepeni Celzijusovih, kao što su grašak, spanać, crni i bijeli luk i rotkvica, a prednost rane sjetve je u ekonomičnom iskorištavanju zimske vlage za brzo i ujednačeno nicanje i vremensko pristizanje ovih vrsta povrća", pojašnjava Supić.

On ističe da se u februaru izvodi i rezidba jabučastog i koštičavog voća, jer se mirovanje voćaka privodi kraju, pa treba orezivati jabuke, kruške, dunje, šljive, višnje, trešnje i crnu ribizlu.

Prema Supićevim riječima, u ovom periodu obavlja se i zimsko prskanje voćaka, kao i površinska obrada zemljišta za proljećnu sadnju voća.

Za dane vikenda meteorolozi najavljuju pogoršanje vremena praćeno kišom u nižim, a susnježicom i snijegom u višim krajevima.