U Trebinju je večeras osnovano Srpsko udruženje "Ćirilica", a za prvog predsjednika je izabrana Vesna Andrić, profesor srpskog jezika.

udruzenje cirilaca trebinje

Usvojen je i statut i imenovan Upravni odbor udruženja.

Andrićeva je u izjavi za TrebinjeLive.info istakla da je osnovni cilj udruženja zaštita ćiriličnog pisma, kako bi ona mogla da dopre do svijesti mladih i djece, ali i da generacije koje dolaze budu ponosne da imaju nešto specifično - ćirilicu.

"Potrudićemo se da uključimo i poljoprivrednike i ljude koji mogu da nam pomognu u materijalnoj podršci. Nadam se da će nam pomoći svi oni čija je struka bavljenje srpskim jezikom i borba za ćirilicu", kazala je Andrić, dodajući da je ćirilica nešto što označava srpski identitet i kulturno nasljeđe kojeg se ne smijemo odreći i koga moramo očuvati.

udruzenje cirilaca trebinje vesna andric

Poruka mladima, prema njenim riječima, jeste da čuvati svoje i ponositi se svojim ne znači i potcjenjivati tuđe.

Sva srpska kultura je napisana ćirilicom, od Svetog Save, cara Dušana, do Njegoša, Šantića, Dučića, pa se ne može lako prihvatiti falsifikat da je svejedno latinica ili ćirilica, čulo se na večerašnjoj osnivačkoj Skupštini udruženja "Ćirilica".

"Ćirilica je jedan od osnovnih identiteta srpskog naroda i gubljenjem ćirilice više ne bi bilo ni naroda, etnosa - onoga što nas spaja sa našim precima", kazao je Pavle Ratković, jedan od inicijatora osnivanja ovog udruženja i član Upravnog odbora.

Iz ovog udruženja navode da imaju namjeru da se finansiraju, uglavnom, iz članarina, jer se nadaju da će skupiti više stotina članova.

Sedmočlani Upravni odbor između sebe je izabrao za prvog predsjednika Vesnu Andrić, a u toku programa prikazan je film o srpskom pismu.

udruzenje cirilaca trebinje