Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Trebinju da će rukovodstvo ove lokalne zajednice imati punu podršku u svim projektima koji su od interesa za boračke kategorije i rješavanje njihovih egzistencijalnih problema.

boracka organizacija

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem i predstavnicima gradske Boračke organizacije Savčić je istakao da su problemi boračkih kategorija u svim lokalnim zajednicama isti i da je najveći od njih zapošljavanje.

"U Trebinju se čine određeni napori sa republičkog nivoa i lokalne zajednice da se ovim kategorijama pomogne, ali neka obećanja koja su data sa republičkog nivoa nisu ispunjena kada je riječ o zapošljavanju", rekao je Savčić.

On je naveo da mu je veoma važna dobra saradnja predstavnika lokalnih zajednica i boračkih organizacija i da se ona zasniva na uzajamnom povjerenju, a ne da zavisi od ličnih odnosa jednih i drugih, napominjući da je imao priliku da čuje da je ta saradnja u Trebinju dobra.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević podsjetio je da je gradska uprava u proteklom periodu zaposlila 27-oro djece poginulih boraca u stalni radni odnos u administrativnoj službi i javnim ustanovama i da je za njih 26 iz ove kategorije omogućeno da odrade pripravnički staž od šest ili 12 mjeseci u zavisnosti od stepena stručne spreme.

"Uradićemo sve što budemo mogli da nakon isteka pripravničkog staža zadržimu tu djecu, a insistiraćemo kod najviših nosioca vlasti da zbrinu one koji su socijalno najugroženiji", rekao je Vučurević.

On je dodao da gradska administracija stipendira studente djecu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, kao i osnovce.

"Smatramo da smo učinili veliki korak, ali istovremeno i da moramo po tom pitanju više da radimo svi zajedno", rekao je Vučurević.

Predsjednik Boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić potvrdio je da je gorući problem ove populacije zapošljavanje, napominjući da se više od 900 demobilisanih boraca nalazi na birou za zapošljavanje u ovom gradu.

Kao drugi problem Mišeljić je naveo stambeno pitanje, te naglasio da ni izgradnjom 64 stambene jedinice u trebinjskom naselju Gradina neće biti svi zbrinuti, kako je bilo planirano i da će više od 16 porodica poginulih i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije ostati nezbrinuto.

boracka organizacija

Predsjednik Boračke oraganizacije Republike Srpske Milomir Savčić danas je položio cvijeće na spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. godine.